«Русия има скрито оръжие, «умният и красив» Запад не го забеляза»

«Русия има скрито оръжие, «умният и красив» Запад не го забеляза»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.06.2022
  • Сподели:

Наложените от Русия квоти за износ на торове (като част от ответните мерки на Кремъл срещу едностранно наложените санкции срещу страната, бел. ред) ще доведат до още по-голямо увеличение на световните цени на храните, пише The Hill. Интересното е, че Западът иска едновременно да наложи санкции срещу Москва, а в същото време да има достъп до нейните селскостопански продукти.

 

Превод от The Hill, САЩ:

 

"Русия има скрито оръжие, "умният и красив" Запад не го забеляза"

 

 

Икономисти и политици твърдят, че Русия може да има един все още скрит инструмент за влияние върху Украйна и глобалните доставки на храна.
Те са загрижени, че квотите на Русия за износ на торове — Москва водещ доставчик на торове в света — могат допълнително да повишат цените на храните и да навредят на реколтата по света през 2023 г. и след това.

Ръстът на цените на селскостопанските пазари, причинени от проблемите с доставките на украинските експортни стоки като пшеница (това не отговаря на истината, Украйна има само 1 % от световния експорт на пшеница, бел. ред.) и слънчогледовото олио, досега се дължат главно на затрудненията при транспортирането им: товарните кораби не могат да напускат пристанищата, които според руските власти, първо трябва да се разминират (за сведения някои от мините, поставени от Украйна в Черно море, стигнаха дори до Босфора, според Министерството на отбраната на Турция, бел. ред.)

Промените в руската политика за торове могат да бъдат следващата стъпка, която ще доведе до проблеми с производството на храни – в допълнение към проблемите с транспортирането им (защо това да е руска политика?! Кой постави Русия под санкции, кой забрани на руските товарни превози да използват европейските и световни пристанища?! Излиза, че малоумният Запад собственоръчно се постави в плен на собствения си капан — поредното доказателство за липсата на елементарно логическо мислене, обикновено присъщо на здравите човешки същества, бел. ред.)

„Без доставките на торове светът ще произвежда по-малко храна“, каза в интервю Максимо Тореро, водещ икономист в Организацията на ООН по храните и земеделието.

„Ето защо казваме, че следващата година може да имаме проблеми с наличността на хранителни продукти и с достъпа до тях“.

Русия е водещият световен износител на почвени добавки, съдържащи азот, както и фосфатни и калиеви торове-

Русия е изнесла 5,5 милиона тона тор през 2019 г., според Световната банка, повече от два пъти повече от износа на втория по големина доставчик, Европейския съюз, и почти четири пъти повече от износа на третия по големина доставчик в света Белгия.

(имайки предвид горните факти, възниква следният въпрос: тогава кой кретенски ум на Запад реши да постави Русия под санкции, самоубийки по този начин собствените си икономики?!, бел. ред.)

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа