В Полша назрява вълна от социални протести с нечувана сила, този път Путин не е виновен

В Полша назрява вълна от социални протести с нечувана сила, този път Путин не е виновен
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.06.2022
  • Сподели:

В Полша назрява вълна от социални протести с нечувана сила, предупреждава Лукаш Ястржембски от Myśl Polska. Ако първоначално правителството обясняваше срива на икономиката и семейните бюджети с коронавируса, а след това с руско-украинския конфликт, сега е все по-трудно да се убедят поляците, че Путин, Тръмп или папата са виновни. Ето защо.

 

Превод от Myśl Polska, Полша: 

 

В Полша назрява вълна от социални протести с нечувана сила, този път Путин не е виновен

 

 

В Полша увереността, че правителството знае какво прави, постепенно избледнява. Страхът от война се заменя със страх от високите разходи и бедност. Спестяванията се изчерпват, а нервите са на ръба. Все по-силно се говори за предстоящи прекъсвания на тока и частичен недостиг на пазара на храни.

Съзнанието на поляците се е променило и, изглежда, узрява. Почти всеки знае, че малцинство се облагодетелства от настоящата ситуация и правителството на Моравецки/Качински използва нашата позиция, за да наложи още по-голяма цензура, която вече надмина дори американската „политическа коректност“.

Назрява вълна от социални протести с безпрецедентна сила.

Невъзможно е да се поддържа подобенн ред, при който хората, които вършат полезната работа — медицинските сестри, миньорите, селяните, учителите, продавачите и предприемачите (от собствениците на щандове за плодове, салони за красота, печатни павилиони до големите бизнесмени, произвеждащи например селскостопански продукти и машини) трябва да понесат тежестта на кризата.

Управляващият елит няма да може да убеди гражданите, че банките и корпорациите трябва да бъдат спасени.

Невъзможно е да се накарат хората да повярват, че идеите за свобода и западната демокрация са по-важни от дебелината на портфейла (или по-скоро от неговата тънкост).

Вече няма да може хората да бъдат убедени, че Путин, Орбан, Лукашенко, Тръмп или папа Франциск са виновни.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа