„Китай ще започне война, ако Тайван обяви независимост“

„Китай ще започне война, ако Тайван обяви независимост“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.06.2022
  • Сподели:

„Пекин няма да се поколебае да започне война без значение от цената, ако Тайван обяви независимост", съобщи китайският министър на отбраната Уей Фънхе на американския си колега Лойд Остин, когато се срещнаха в кулоарите на диалога за сигурността Шангри-Ла на среща на върха в Сингапур.
Остин призова „Китай да се въздържа от по-нататъшни дестабилизиращи действия по отношение на Тайван", се казва в изявление на САЩ след първия им кръг от преговори.
Външното министерство на Тайван осъди „абсурдните претенции на Китай за суверенитет и благодари на САЩ за демонстрацията на подкрепа". „Тайван никога не е бил под юрисдикцията на китайското правителство и народът на Тайван няма да се поддаде на заплахите със сила от страна на китайското правителство", каза говорителят на министерството Джоан Оу.
Напрежението около Тайван ескалира по-специално поради нарастващите нахлувания на китайски самолети в зоната за идентификация на ПВО на острова (ADIZ). Президентът Джо Байдън каза по време на посещение в Япония през май, че Вашингтон ще защити Тайван военно, ако бъде атакуван от Китай. Оттогава Белият дом настоя, че политиката му на „стратегическа неяснота" относно това дали ще се намеси или не, не се е променила.
В реч на срещата на върха, Остин разкритикува "провокативната, дестабилизираща военна дейност на Китай близо до Тайван и САЩ ще направят своята част за овладяване на напрежението с Китай и предотвратяване на конфликта". „Това е особено важно, тъй като КНР приема по-принудителен и агресивен подход към своите териториални претенции. Има тревожно увеличение на броя на опасните и непрофесионални срещи между китайски самолети и кораби с тези на други страни", каза Остин.
Висш китайски военен офицер нарече речта на Остин „конфронтационна". Уей Фънхе е казал на Остин, че „Пекин ще разбие на парчета всеки заговор за независимост на Тайван и решително ще поддържа обединението на родината".
В речта си, фокусирана върху ангажимента на САЩ към Азия, Остин каза „САЩ ще запазят присъствието си в региона, но Вашингтон разбира необходимостта от предотвратяване на конфликта. Ние не търсим конфронтация или конфликт. И ние не търсим нова Студена война, азиатско НАТО или регион, разделен на враждебни блокове", каза той.
Китай и САЩ се карат и заради нахлуването на Русия в Украйна, като Вашингтон обвини Пекин, че предоставя мълчалива подкрепа на Москва.
Китай призова за преговори за прекратяване на войната, но не осъди действията на Русия и многократно критикува американските дарения на оръжие за Украйна. Огромните претенции на Китай в Южнокитайско море също разпалиха напрежението с Вашингтон.

Станете почитател на Класа