Шолц: Сърбия не може да се присъедини към ЕС, без да признае Косово

Шолц:  Сърбия не може да се присъедини към ЕС, без да признае Косово
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.06.2022
  • Сподели:

Германският канцлер Олаф Шолц призова " Сърбия да бъде прагматична в процеса на признаване на Косово, защото без това страната няма да може да се присъедини към ЕС."
"Косово и Сърбия трябва да постигнат всеобхватно споразумение. Ясно е, че такова споразумение най-накрая решава въпроса за признаването на Косово. Не е възможно две държави, които не се признават една друга, да станат част от ЕС. Този процес трябва да бъде прагматичен", заяви Шолц на съвместна пресконференция с премиера на непризнатата територия Албин Курти в Прищина в петък.
Шолц обеща подкрепа на Прищина по отношение на либерализирането на визовия режим в отношенията с ЕС.
От своя страна Курти излезе с инициатива Косово да се присъедини към НАТО. Той заяви, че "НАТО трябва да остане в Косово, докато Косово стане част от НАТО".
Сръбската автономна област Косово и Метохия обяви едностранно независимост през февруари 2008 г. През последните години, с подкрепата на Запада, тя активно се опитва да се присъедини към различни международни организации, включително ЮНЕСКО и Интерпол. Повече от 60 държави, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави-членки на ЕС, се противопоставят на признаването на Косово.

Станете почитател на Класа