Австралия плаща неустойка от 830 милиона долара за отказа от френски подводници

Австралия плаща неустойка от 830 милиона долара за отказа от френски подводници
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.06.2022
  • Сподели:

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе обяви, че правителството му ще плати на френската компания Naval Group 550 милиона евро (830 милиона австралийски долара) заради противоречивото решение на бившето правителство на Морисън да отмени проекта за френски подводници от клас атака.
Поверителното споразумение ще сложи точка на анулирания проект на стойност 90 милиарда долара. Предишното правителство на лейбъристите предостави подкрепа за партньорството Aukus, което отмени проекта, а САЩ и Обединеното кралство предложиха да помогнат на Австралия да придобие най-малко осем подводници с ядрено задвижване и да си сътрудничат по други напреднали технологии.
Решението на бившето правителство на Морисън, е предизвикало огромно напрежение в отношенията между Австралия и Франция.
Споразумението беше сключено от новото лейбъристко правителство само три седмици след федералните избори. Албанезе потвърди, че преди изборите това не е било постигнато от предишното правителство и е пазено в тайна.
Албанезе каза още „въпреки относително ниската постигната цена, това все още е изключително разхищение от правителство, което винаги е било силно на думи, но не на работа, което ще бъде запомнено като най-разточителното правителство в историята на Австралия".
Премиерът каза, че това споразумение ще позволи на Австралия да продължи напред в отношенията си с Франция. Макрон тогава обвини Морисън, че го е излъгал за сделката, а Морисън каза, че „няма той да управлява шейната на Австралия".
За разлика от това, Макрон горещо приветства избирането на Албанезе на поста миналия месец, като отправи покана към Албанезе да посети Париж, която премиерът каза, че е приел.
„Подробностите се обработват. Имаме критични отношения. Разбира се, Франция играе важна роля в Европейския съюз. И президентът Макрон, наскоро беше преизбран, аз съм новоизбран и е важно, че се ангажирахме – оцених поздравленията му и факта, че и двамата искаме да възстановим отношенията между нашите две страни, " каза Албанезе.
Що се отнася до това дали Австралия преговаря за другите подводници, споменати от лидера на опозицията Дътън, Олбанес каза, че „няма да коментира в движение националната сигурност и отбрана".
Обявяването на Aukus принуди също Обединеното кралство и САЩ да контролират щетите с Франция. Френският министър на отбраната миналата година отмени преговорите с британския си колега след обявяването на сделката, докато президентът на САЩ Джо Байдън проведе 30-минутен разговор с Макрон, за да оправи отношенията си, след като Франция отзова посланика си от Вашингтон.

Станете почитател на Класа