След победата в САЩ, сега крайната десница погва законите за аборта и в Европа

След победата в САЩ, сега крайната десница погва законите за аборта и в Европа
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.05.2022
  • Сподели:

Сиан Норис
Изтеклото тази седмица проекто-становище на Върховния съд САЩ – което може да проправи пътя за отмяна на Roe / Wade – не беше изненада. Роу срещу Уейд защитава правото на аборт в САЩ до точката, в която плодът може да оцелее извън утробата, а религиозните и крайнодесните се борят за това, откакто беше въведен през 1973 г. Евангелски идеолози, крайнодесни и радикално-десните милиардери се организираха, за да подкопаят правото на жените на безопасни, законни аборти чрез комбинация от насилие срещу клиники и лекари, тъмни пари и политическо влияние.


След години на правни посегателства, които ограничиха достъпа до абортите, както и атаки срещу клиниките в републиканските щати; години на дезинформация, разпространявана от „кризисни центрове за бременност", където жените се убеждават да не правят аборти; и години на тежки изисквания към жените да направят ултразвук, да получат родителско съгласие и да изтърпят консултации, изборът на Тръмп отвори вратата за прекратяване на правата на аборт в САЩ.


Тук се намеси Федералисткото общество. Крайната цел беше щатите да се опитат да приложат един от тези закони срещу абортите, където той ще бъде оспорван отново и отново, докато стигне до върховния съд. За да направи това, движението против абортите се нуждаеше от съдии от Върховния съд. Те постигнаха това с помощта на лидера на Сената Мич Макконъл, който блокира президента Обама да номинира съдия от върховния съд, оставяйки полето отворено за Тръмп да посочи Нийл Горсуч, противник на аборта. След това дойдоха още двама съдии, назначени от Тръмп: Брет Кавано и Ейми Кони Барет.


Това беше съдебната атака срещу правата на аборт. Но това нападение можеше да се случи само с помощта на пари... и то много. За щастие на движението против абортите, има много богати фондации, които искат да финансират каузата.


Подкрепени от финансиране от милиардери, организации като ADF отнесоха борбата срещу правата на аборт в съда – помагайки да се осигури забрана на буферните зони и така наречения „частичен аборт при раждане" и подкрепяйки прословутия Hobby Lobby, в който се посочва, че работодателите не трябва да покриват контрола на раждаемостта в плановете за здравеопазване на служителите, ако това е против религиозните вярвания на собственика.


Тези организации и техните милиардерски поддръжници имат трансатлантически обхват. Вземете подкрепяната от DeVos и Koch фондация Heritage Foundation. След това има ADF, която похарчи 23,3 милиона долара в Европа между 2008 и 2019 г. ADF International се намеси в прословутия случай на Белфаст за "гей торта" и е в съюз с организации, които лобираха за допълнително ограничаване на абортите в Полша. Правната организация на САЩ срещу абортите, Американският център за право и правосъдие (ACLJ), втора организация за религиозна свобода, която поема правни дела за оспорване на аборта и правата на ЛГБТК+, също действа в Европа. Създаден от републиканеца Пат Робъртсън, който прочуто обвини феминизма в превръщане на жените в лесбийки, главен съветник на ACLJ е бившият адвокат на Тръмп, Джей Секулоу. ACLJ похарчи 15,7 милиона долара в Европа от 2008 до 2019 г.

 

Но има друга активна сила, която ни тласна натам - крайната десница. В крайнодясната инфосфера мъжете обсъждат „голямото подменяне" – теория на конспирацията, според която белите хора са „заменяни" от миграция от глобалния юг и че, по-специално в САЩ, тази подмяна се подпомага от феминистки, потискащи раждаемостта на белите чрез аборта.


Крайнодесните теории циркулират в световен мащаб – ето защо хората извън САЩ не трябва само да действат в солидарност с американските жени в този момент, а да се подготвят да се изправят срещу евентуалната ерозия на собствените им трудно извоювани права.

Станете почитател на Класа