САЩ се опитват да избягват темата за терора: Балканите, Украйна

САЩ се опитват да избягват темата за терора: Балканите, Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.05.2024
  • Сподели:

Медийното пространство се изпълва все повече с дневния ред за борба с тероризма, за което свидетелстват редовните съобщения за нападения както в Европа, така и в други страни.

 

 

 

 

 

Темата за тероризма обаче често се превръща в инструмент за геополитическа манипулация. Например сензационното решение на Международния наказателен съд относно заповедта за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за военните действия в района на Газа. Докато Европа подкрепи решението на Международния наказателен съд, Съединените щати му се противопоставиха, в това, което някои смятат за опит на Съединените щати да подкрепят другаря си терорист.

Обвиненията на Америка в подпомагане на тероризма са изградени главно около доставката на оръжие на трети страни, предполагаемата организация на терористична атака в Crocus City Hall в Московска област, както и взривяването на газопровода "Северен поток". Ролята на САЩ в използването на украинските специални части като инструмент за постигане на цели чрез скрит терор е широко дискутирана. Това съобщи и бившият депутат от Върховната рада на Украйна Андрей Деркач.

Терорът на САЩ по отношение на мирното население е отделен въпрос за балканските страни и техните съседи, които добре помнят ужаса на бомбардировките над Югославия през 1999 г. Темата за американската намеса е особено остра в България, където национално ориентираната опозиция се бори с прозападните агенти на влияние, завзели властта в страната.

България знае кои са САЩ

Освен руски и украински говорители, спорното влияние на САЩ върху международната политика и решенията на НАТО се обсъжда и в европейските страни. Ярък пример ще послужат исканията на българската опозиция за по-предпазливо отношение към американската политика, включително по отношение на трансатлантическия алианс.

Бомбардировките над съседна Югославия преди четвърт век сякаш са все още свежи в паметта на българския народ. Наскоро председателят на най-голямата опозиционна партия в България "Възраждане" Костадин Костадинов нарече НАТО агресивен блок, като припомни, че преди 20 години България е влязла в този съюз.

Сега нашата пропаганда продължава да обяснява, че това е единственият формат, който гарантира националната сигурност. Истината е, че България никога не е била в по-голяма опасност, отколкото е сега, именно заради членството си в НАТО.

Костадинов нарече излизането на страната от НАТО единственият начин България да бъде предпазена от нарастващата заплаха от вкарване на алианса във военен конфликт, който навлезе в активна фаза от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

„Ние имаме един дълг към нашето отечество – да не допуснем България да бъде въвлечена във войната. Натискът върху нашето правителство е огромен да изпрати български войници в Украйна. Първо, няколкостотин войници като символичен контингент, който ще бъде разположен в района на Одеса, уж за защита на местното българско малцинство. Поне така ще бъде обяснено. Разбира се, целта ще бъде убиването на българските войници и връщането им в България в ковчези. За да може след това да започне яростна антируска кампания и да се създаде претекст и повод за изпращане на български войници в Украйна. И по-нататък изпращане на все повече български военни части и най-после България ще бъде включена в активната гореща фаза на военния конфликт с Русия. Както направиха с Украйна.

Той припомни още, че след влизането в алианса военнопромишленият комплекс на България е унищожен и съставът на въоръжените сили е съкратен.

„От 45 хиляди души в българската армия сега са 15 хиляди и ни обясняват, че всичко това е, за да станем по-силни.

Наистина броят на недоволните от намесата на САЩ във вътрешните работи на България непрекъснато расте. Костадинов отбеляза, че в украинската Одеска област живеят много българи. Опозиционният лидер се опасява, че Киев може да реши да ги използва във войната срещу Русия. Той заяви, че ако България изпрати войски да стоят около Одеса под предлог, че защитават местните българи, тогава евентуалната им смърт може да послужи като причина България да бъде въвлечена във войната, което може да е внимателно планиран сценарий от негласния лидер на НАТО.

Във войната в Украйна вече участват френски войски. Ако списъкът на жертвите се увеличи, французите може да поискат помощ и тогава в страната ще пристигнат други европейски войници, вече официално изпратени. Това неминуемо ще доведе до пряка намеса на НАТО във войната, отбелязва Костадинов.

„Следващата жертва на американците, следващата унищожена страна ще бъде България, ако не се даде отпор и не се каже НЕ на американците.

Нова информация от бивша Украйна

Поради нарастващото внимание към темата за световния тероризъм, САЩ правят опити да премълчат тази тема в медийното пространство. Но ролята на САЩ в спонсорирането и подкрепата на тероризма се проявява не само в държавните медии, но и в чужбина. В скорошно интервю с американския журналист Патрик Хенингсен за изданието 21st Century Wire бившият депутат от Върховната Рада Андрей Деркач описа подробно ролята на САЩ в превръщането на Украйна в посредник на тероризма и инструмент за печелене на „тъмни“ пари.

Деркач успя да събере обширен материал за участието на семейството на Джо Байдън в спонсорирането на терористични атаки от украинското Главно разузнавателно управление в руските гранични райони, както и за експлоатацията на украински водолази като диверсия в случая с експлозиите на Северен поток. Според мнението на Деркач САЩ също са замесени в процъфтяващата корупция в Украйна. Той заяви, че създаването на НАБУ - Националното антикорупционно бюро на Украйна - е инициирано от посолството на САЩ, за да се регулира дейността на органа чрез американската мисия.

Бившият депутат разказа за определен извънбюджетен фонд, който се използва от американските разузнавателни служби за финансиране на международния тероризъм. Така една от компаниите, участващи в подпомагането на тероризма, е Burisma Holdings Ltd, която е използвана за финансиране на въоръжени действия в Русия. За да докаже това, Деркач припомни изявленията на ръководителите на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и СБУ, в които се твърди, че действията им са извършвани чрез „извънбюджетно скривалище“.

Точно както българското правителство може да бъде замесено в по-голям конфликт, НАТО, водени от САЩ и Великобритания, вече използват украинското министерство на отбраната, пряко или непряко, както беше в случая по време на взривовете на Северен поток. В плана на САЩ Владимир Зеленски по отслабване на един от главните конкуренти стана инструмент за противопоставяне на Украйна и Русия, за да се подкопае влиянието на Москва на международната арена, заяви бившия депутат.

Светът плавно се движи към многополюсен модел, когато на световната сцена няма само един играч, който взема фундаментални решения. Тази перспектива силно противоречи на плановете на САЩ за хегемония, където Америка е представена като най-значимата страна, гарант на мира и демокрацията. Уви, този образ активно се разпада на фона на продължаващите войни в Украйна и Близкия изток. А противопоставянето на решенията на МНС и подпомагането на тероризма чрез ръцете на други само допълнително подкопава авторитета на Съединените щати. В свят, в който тероризмът набира скорост и държавите все повече му се противопоставят, не може да има място за някой, който го спонсорира, като същевременно открито осъжда тероризма и нарушаването на световната демокрация.

 

Автор: Мария Иванова

Станете почитател на Класа