Блинкен си изми ръцете за US оръжието на фронта с Украйна

Блинкен си изми ръцете за US оръжието на фронта с Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.05.2024
  • Сподели:

САЩ не одобряват атаки с американско оръжие срещу цели на руска територия.

Украйна обаче ще трябва сама да вземе решения по въпроса. Това подчерта държавният секретар на страната Антъни Блинкен по време на реч пред Комисията по външни работи на Камарата на представителите, предават световните медии.

Така ръководителят на комитета Майкъл Маккол отбеляза, че руските войски подреждат своята артилерия и ракети директно през границата с Украйна и след това ги използват, за да атакуват украински градове, пише „Фокус“.

"Вашата администрация и Джейк Съливан обаче ограничиха използването на оръжия, така че Украйна да не може да се защити и да отвърне на Русия“, подчерта той.

Маккол също подчерта, че Белият дом не позволява на Украйна да използва ATACMS или ракети HIMARS за удари по руска територия. Той попита Блинкен дали Вашингтон ще промени политиката си, така че Украйна да може да се бие, без да има "една ръка, вързана зад гърба й“.

Блинкен отговори, че през последните две години САЩ са обединили 50 държави, за да помогнат на Украйна.

"Когато става дума за разрешаване и одобряване на атаки извън Украйна, ние не сме направили това, но Украйна ще трябва да вземе свои собствени решения и искам да се уверя, че ще получи необходимото оборудване, за да се защитава ефективно“, подчерта първият дипломат на Вашингтон.

В отговор на това Маккол припомни, че Конгресът на САЩ е одобрил отпускането на военна помощ на Украйна и не е наложил ограничения върху нейното използване.

"Джейк Съливан и Вашата администрация наложиха ограничения върху тези оръжия и аз говорих с тях. Те не могат да спечелят с ограниченията, които вие, а не Конгресът, им наложихте.

И се надявам, че ще предадете това на Съвета за национална сигурност, за да се промени това политическо решение, което е много опасно и вредно за украинския народ“, отбеляза Маккол.

 

Станете почитател на Класа