JPMorgan: „4-те криптовалути - потенциални убийци на Ethereum“

JPMorgan: „4-те криптовалути - потенциални убийци на Ethereum“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.01.2022
  • Сподели:

Ерата на господство на Ethereum в децентрализираните финанси (DeFi) може да приключи скоро, при липса на сериозна надстройка на системата и напредък на нови играчи на крипто пазара, прогнозира JPMorgan.


В доклад, публикуван в петък, голямата компания за финансови услуги от САЩ посочва, че актуализацията, известна като Ethereum 2.0, която трябва да направи системата по-конкурентоспособна, няма да се проведе преди 2023 г., така че тя ще продължи да губи доминацията си в сектора DeFi , като спадна от почти 100% в началото на 2021 г. до 70% днес.


Сред най-големите проблеми на Ethereum, чиято етерна валута е втората по популярност след биткойн, са високите такси за обработка на транзакции и недостатъчната им скорост в сравнение с по-новите протоколи.


„Пазарите на криптовалути продължават да се развиват и така наречените „убийци на Ethereum" набират популярност въз основа на подобренията, направени над Ethereum", се казва в документа.


Ето кои са те:
Солана (SOL) JPMorgan посочва Solana като една от най-бързо развиващите се криптовалути, чиито разработчици казват, че може да обработва до 50 000 транзакции в секунда, в сравнение с 15-45 на Ethereum. Също така тази валута е дом на повече от 400 проекта в своята екосистема, включително стейблкойни като USDC на Circle, както и на портфейли, децентрализирани борси и други проекти на DeFi.


Кардано (ADA) „Стартирана от един от съоснователите на Ethereum, Чарлз Хоскинсън, Cardano се характеризира с интензивен фокус на разследване, където всеки етап е проверен от партньори и задълбочено тестван преди внедряването. В допълнение, дава възможности за интелигентни договори. Тази криптовалута от трето поколение се счита за по-мащабируема от Ethereum", обобщава JPMorgan.


Полкадот (DOT) „Тази валута цели да реши някои проблеми на Ethereum, свързани с мащабируемостта и разходите и се откроява със своите възможности за оперативна съвместимост, като позволява блокчейн да комуникира ефективно. Този подход улеснява разработчиците при избора на системата Polkadot", казва компанията за финансови услуги.


Тезос (XTZ) „Това е проект с отворен код и ориентиран към потребителите, което позволява тяхното участие в управлението на проекта. Освен това Tezos предлага оценена сигурност и модулност и се смята за по-мащабируем", според JPMorgan.

Станете почитател на Класа