Китайски робот е способен да разчете човешкия ум

Китайски робот е способен да разчете човешкия ум
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.01.2022
  • Сподели:

Група изследователи от Центъра за интелигентни производствени иновации в Китайския университет, построиха преносим робот, който може да чете човешкия ум, като наблюдава мозъчните вълни и мускулната активност.


В проучване, публикувано в Chinese Journal of Mechanical Engineering и цитирано от South China Morning Post, разработчиците твърдят, че машината е била в състояние да „разпознае човешкото намерение с 96% точност".


Устройството е тествано върху заводски работници, които не е имало нужда да издават устни команди или да правят жестове, когато се нуждаят от инструмент или материал, тъй като роботът реагирал "почти мигновено", вдигал необходимия обект и го доставял.


„В съвременното промишлено производство монтажните дейности представляват 45% от общото работно натоварване и между 20% и 30% от общите производствени разходи", подчертават авторите на изследването, добавяйки, че техният робот може потенциално да увеличи производството на поточната линия.


Според учените приложението на тези видове роботи в реалния свят досега е било ограничено, тъй като „способността им да разпознават човешките намерения често е неточна и нестабилна".


За да преодолее това ограничение, екипът от изследователи и осем фабрични работници подложили робота (който съчетава неинвазивен детектор за мозъчни вълни и сензори на ръцете) на стотици часове обучение.
Детекторът на мозъчни вълни разбира намеренията на доброволците с около 70% точност, но сигналът е слаб и работниците трябвало да се фокусират здраво, за да получи роботът ясно съобщение.


От друга страна, електрическите сигнали от мускулите, събирани от сензорите на ръката, били по-стабилни, въпреки че също губили сила, когато работниците се уморяват.


Според учените комбинацията от мозъчни и мускулни сигнали е помогнала на робота да предвижда намеренията на човека с голяма точност.


Проучването обаче показва, че при възпроизвеждане на тези резултати извън лабораторна среда могат да възникнат проблеми, тъй като потта и нередовните движения на работниците могат да повлияят на качеството на сигналите.

Станете почитател на Класа