Какво е странното кубично образувание, което китайският "роувър" Yutu-2 откри на Луната?

Какво е странното кубично образувание, което китайският "роувър" Yutu-2 откри на Луната?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.01.2022
  • Сподели:

Информационна програма на Китайската космическа администрация, разкри, че кубичната формация с вид на „мистериозна къща", открита на тъмната страна на Луната миналия месец от „роувъра" Yutu-2, е скала, според публикация, направена в акаунта й в WeChat.


Откритието на астромобила, който е част от мисията за изследване на Луната Chang'e 4, предизвика голяма интрига по целия свят. Някои потребители на мрежата посочиха, че това може да е "дворец на Луната", докато други казаха, че това е "триумфална арка или извънземна база".


За да разгадаят мистерията възможно най-скоро, китайски учени са потърсили начин Yutu-2 да се движи възможно най-бързо в посоката на странния обект, като винаги поддържа безопасността.


„Роувърът" успява да заобиколи три дупки, да пресече два метеоритни кратера и накрая на 27 декември - да се позиционира на разстояние от около 10 метра от кубичното образувание и да го снима. Увеличавайки изображението и осъзнавайки, че е просто камък, изследователите бяха разочаровани.


Китайската космическа администрация го кръщава като "нефритен заек", позовавайки се на мит от страната, който разказва, че животно с тези характеристики е живяло на нашия естествен спътник и е приготвяло еликсири като този на живота.


От друга страна, в текста се посочва, че в четвъртък астромобилът надхвърлил един километър в маршрутите си, като е изминал общо 1003,9 метра. Следващият път, когато бъде пуснат в експлоатация, той ще се доближи още повече до "нефритения заек" и ще разгледа по-отблизо големия ударен кратер зад него.


Юту-2 беше изстрелян на 7 декември 2018 г. и влезе в лунна орбита пет дни по-късно. След това, на 3 януари 2019 г., той участва в първото кацане, направено на тъмната страна на Луната. Заедно със спускаемия апарат Chang'e 4 той възобнови дейността си месец по-късно, на 6 февруари, след зимен сън по време на силния студ на лунната нощ.

Станете почитател на Класа