Българо-македонската клиентела на САЩ с призив за бързо разрешаване на спора с РСМ

Българо-македонската клиентела на САЩ с призив за бързо разрешаване на спора с РСМ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.01.2022
  • Share:

Гражданско сдружение за българо-македонско приятелство „Под едно небе“, съвместно с Института за балкански перспективи, Българския културен клуб – Скопие и Българо-македонската стопанска камара изпратиха отворено писмо до министър-председателите на Република България и Република Северна Македония (РСМ), приветствайки желанието на двамата премиери за промяна и за използване на следващите месеци за постигане на положителни резултати, информира скопският телевизионен канал “Алсат М“, цитиран от БТА.

 

Според кореспондента на Македонската информационна агенция (МИА) от София, те приветстват конструктивните действия на новото българско правителство и лично на премиера Кирил Петков и се надяват, че Димитър Ковачевски и новото правителство в Република Северна Македония, ако бъдат избрани, ще направят същото. Според авторите на писмото исканията на Петков за разширяване на отношенията между София и Скопие със съвместни работни групи в различни области са възможност да се разчита на Споразумението за добросъседство, което, както се казва в писмото, трябва да е фундаментално за отношенията между двете държави.

 

Това, добави той, ще даде възможност на България да възвърне полезната си роля в присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, както и ще засили стремежите на други страни от Западните Балкани за членство в ЕС. Авторите на писмото, което е подкрепено от 185 граждани, се надяват, че бъдещият министър-председател на Република Северна Македония ще насърчи македонската дипломация и институции да заемат проактивна позиция при вземането на необходимите решения в македонското общество и добросъседската политика с България. - чрез активен диалог и положителен обмен на идеи за нови взаимоотношения и промени в политиките. В същото време те са загрижени за това, че упоритите опити на екстремистки националисти в двете страни ще атакуват процеса. Особено тревожен е достъпът им до българските и македонските обществени медии, където непрекъснато сеят взаимно недоверие и омраза, стремейки се да подкопаят новите зараждащи се усилия за промяна. Авторите на писмото зад подобни действия виждат пипалата на бивши агенти на ДС и УДБА (югославската тайна полиция), някои от които използват публично стари и фалшиви идеологически лозунги, които звучат примамливо, но са вредни за добросъседските отношения. Ето и пълния текст на обръщението.

 

Уважаеми господа,
 

Отношенията между нашите страни и народи се намират на ниска точка. В публичното пространство се насаждат взаимното недоверие и негативните тенденции на използване на език на разделение, популистка и националистическа реторика. Позитивните гласове от двете страни на границата са удавени от непрекъснато противопоставяне с червени линии. Те ни отдалечават от духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 1 август 2017 г. 

 

Ето защо с надежда посрещаме изразеното от двама ви желание за промяна и за използване на идните месеци за постигане на позитивни резултати. Приветстваме градивните ходове на новото българско правителство и лично на премиера Кирил Петков и се надяваме, че г-н Ковачевски и новото правителство в РСМ, ако бъде избрано, ще направи също такива правилни и точни ходове. Дадените от г-н Петков заявки за разширяване на отношенията с общи работни групи в различни сфери са възможност да се опрем на Договора за добросъседство, който трябва да е основополагащ за отношенията между двете страни. Това ще позволи на България да поеме отново своята полезна роля в присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, както и да насърчи стремежа на останалите държави от Западните Балкани за членство в ЕС.  

 

Също така се надяваме, че следващият премиер на Република Северна Македония ще окуражи македонската дипломация и институции да заемат про-активна позиция за изработване на необходимите решения в македонското общество и политика за добросъседство с Република България - чрез активен диалог и позитивен обмен на идеи, за нови отношения и политики на промяна.

 

Заедно с това изразяваме тревога от несекващите опити на крайни националисти и в двете държави да торпилират този процес. Особено тревожно е колко лесно те получават достъп до обществените български и македонски медии, където непрекъснато сеят взаимно недоверие и омраза, стремейки се да подкопаят новите усилия за промяна още в зародиш. Обективните наблюдатели съзират зад подобни действия пипалата на бившите агенти на ДС и УДБА, някои от които излагат в публичното пространство стари и лъжливи идеологически лозунги, които звучат примамливо, но са пагубни за добрите междусъседски отношения. 

 

Водени от загриженост и желание двете правителства да получат необходимата подкрепа от хора с траен интерес и знания по темата, ние изразяваме нашата подкрепа към вас и водената от вас положителна политика, както и надеждата да предприемете нужните действия, така че разделението да бъде оставено в миналото, а хората, които използват езика на противопоставяне да не оказват влияние върху вашите думи и действия. Гласовете на бившите агенти на ДС и УДБА, учени и общественици сътрудничили на тоталитарните режими, които действат срещу интересите на двете държави, не бива да бъдат допускани да ни разделят. Такива хора участвали в налагането в политиката на противопоставянето и разделението не бива да са част от институционалния и обществен диалог между двете държави и двата народа! В този смисъл приемането на една обща и добронамерена декларация още на първата ви среща за отхвърляне на всякакви действия на противопоставяне на народите ни, би било положителен знак.

Уважаеми Г-н Петков,
Уважаеми Г-н Ковачевски, 

 

Близките месеци ще бъдат мерило за обща политическа зрялост и ще отворят нови възможности за намиране на взаимно приемливи решения. Единственият път да преодолеем страха и недоверието в обществата ни, е отварянето на двете държави една към друга с активно сближаване на всички нива и постигането на общи успехи. Почитта и уважението, както към общото ни минало, така и към днешните реалности, могат да ни извадят от задънената улица, в която страните се намират от години. Историята може и трябва да бъде стимул за реализиране идеята за общо европейско бъдеще като положителната, конструктивна и полезна за двете държави политика.

 

Желаем ви успех!


07.01.2022 г.

Инициирано от  

ГРАЖДАНСКА ОБЩНОСТ ЗА БЪЛГАРО-МАКЕДОНСКО ПРИЯТЕЛСТВО #ПОДЕДНОНЕБЕ
Институт за балкански перспективи
Български Културен Клуб Скопие
Българо Македонска Търговска Камара

Станете почитател на Класа