Замърсяването на въздуха уврежда младите мозъци както Алцхаймер и Паркинсон

Учените са открили в мозъка на млади хора малки частици замърсяване на въздуха, които според тях могат да причинят увреждане на клетките по подобен начин като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.


Мозъкът на 186 починали младежи, включително малки деца, от Мексико Сити бил дисектиран като част от изследване, публикувано в списание Environmental Research.


Малки частици от замърсяването на въздуха са открити в мозъчните стволове на всеки от изследваните индивиди, като изследователите предупреждават, че те могат да повлияят на молекулите както болестите Алцхаймер и Паркинсон.


Доказателствата за замърсяване се намират в substantia nigra - област от мозъка, която е от решаващо значение за прогресията на болестта на Паркинсон. Екипът вярва, че частиците, свързани с болестите на Алцхаймер и Паркинсон и които са били открити в мозъка на младите субекти, биха могли да проникнат в човешката система през носа или червата.


Междувременно те не могат да бъдат намерени в мозъка на хора от по-малко замърсени райони от Мексико Сити, който е известен със смог и все по-опасна екологична ситуация.


Проучването все още е в етап на наблюдение, каза пред Guardian професорът от университета в Ланкастър Барбара Матер, която е един от авторите на статията. Тя обаче каза, че новите открития придават повече вяра на теорията, че има пряка връзка между замърсяването и невродегенеративните заболявания.


„Засега не можем да докажем причинно-следствената връзка, но как бихте могли да очаквате наночастици, съдържащи тези метални видове, да стоят инертни и безвредни в критичните клетки на мозъка? Това е димящ пистолет - сериозно изглежда, сякаш тези наночастици изстрелват куршумите, които причиняват наблюдаваните невродегенеративни щети.


Ако връзката бъде потвърдена, това може да се превърне в огромна грижа за човечеството, тъй като около 90% от хората на Земята живеят в районите, където нивата на замърсяване на въздуха надхвърлят пределните стойности на Световната здравна организация. Около 3 милиона смъртни случая са свързани с последиците от замърсяването на въздуха всяка година, според доклада на организацията от 2016 г.


Алцхаймер е хронично невродегенеративно заболяване, причиняващо деменция, езикови проблеми, промени в настроението и други проблеми. Паркинсоновата болест засяга главно двигателната система, която се проявява, наред с други неща, в тремор, забавяне на движението и скованост. И двете състояния са по-характерни за възрастните хора.

Станете почитател на Класа