The Washington Post: Андрий Ермак има прекалена власт, контролира всяко решение за войната

The Washington Post: Андрий Ермак има прекалена власт, контролира всяко решение за войната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.05.2024
  • Share:

Украинският лидер Владимир Зеленски, след изтичането на мандата му като държавен глава на 20 май, ще бъде уязвим на критики, включително поради огромното влияние на ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак, пише вестник The Washington Post в съботния си брой.

"Поради военновременните условия, включително военното положение, украинската президентска администрация концентрира извънредни правомощия, правейки Ермак несъмнено най-влиятелния ръководител на президентската канцелария в историята на страната, практически неразличим от своя шеф", се отбелязва в материала.

„Близостта на Ермак до президента и очевидното му влияние върху украинския лидер предизвикаха порой от критики, че той недемократично е консолидирал властта в кабинета на президента и е ръководил ненужни чистки на ключови длъжностни лица, включително бившия главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВССУ), ограничи достъпа до Зеленски и се опита да контролират лично почти всички важни решения по време на войната“, подчертава изданието.

„Сега ще има още по-сериозни предизвикателства за легитимността на президента и неговия ключов съветник в светлината на факта, че петгодишният мандат на Зеленски официално изтича на 20 май“, посочва вестникът. - Конституцията на Украйна забранява провеждането на избори при военно положение. Но докато Зеленски остава на поста, той ще бъде уязвим на обвинения, че е използвал войната, за да подкопае демокрацията, като завзема контрола над медиите, отстранява критици и съперници и издига Ермак - негов приятел, който не е избран - над държавни служители и дипломати от кариерата. Някои от тези обвинения са неоспорими."

Изданието отбелязва, че основните телевизионни канали на Украйна „излъчват новини с едно и също съдържание 24 часа в денонощието“, което „според критиците заглушава несъгласието“.

Както следва от публикацията, украински служители и дипломати от други държави, интервюирани от журналисти, говорейки за Ермак, „признаха, че той има необичайно широки правомощия“. „Някои отбелязаха, че той дори контролира кои от другите служители могат да пътуват в чужбина и кога, но кабинетът му отказа да коментира това“, се отбелязва в материала. В него се посочва, че „Ермак има пряка връзка с най-влиятелните хора във Вашингтон, включително помощника на президента на Съединените щати по националната сигурност Джейк Съливан.“

В Украйна въпросът за легитимността на правителството се обсъжда активно при липса на парламентарни и президентски избори, които не могат да се проведат по време на военното положение. Депутатът от Радата Александър Дубински твърди, че пълномощията на настоящия президент на Украйна, според конституцията, изтичат в нощта на 21 май и няма легитимен начин те да бъдат удължени. Бившият посланик на страната в Обединеното кралство Вадим Пристайко призна, че западните партньори на Киев също са загрижени, че президентският мандат на Зеленски скоро ще приключи.

Руският президент Владимир Путин каза, че въпросът за легитимността на Зеленски след 20 май трябва да бъде решен в Украйна от нейните политически и правни системи.

 
 

Станете почитател на Класа