Папата заклейми капитализма и несправедливостите в света след Ковид

Папа Франциск прозвуча направо политически будно в новоизлязлата си енциклика - атака срещу свободния пазар, частната собственост, расизма и социалната несправедливост - но заглавието обиди някои наблюдатели.


Франциск заяви, че пандемията Covid-19 е доказала, че политиките на свободния пазар не са донесли социалните ползи, обещавани от техните привърженици. „Пазарът сам по себе си не може да разреши всеки проблем, колкото и да се иска от нас да вярваме на тази догма на неолибералната вяра", пише папата в третата си енциклика, наречена „Fratelli Tutti", до всички католически епископи.


„Така наречената оттичаща се надолу икономика не успява да създаде обещаното преливане, което да разреши проблема с неравенството, пораждайки нови форми на насилие, заплашващи тъканта на обществото. Наложително е да се приемат икономически политики, които благоприятстват производственото разнообразие и бизнес творчеството, като по този начин се създават трайни работни места", казва Франциск.


„Крехкостта на световните системи пред лицето на пандемията показа, че не всичко може да бъде решено чрез пазарната свобода", каза Франциск. „Страните трябва да възстановят здравия политически живот, който не е доминиран от финансови спекуланти и трябва да върнем човешкото достойнство обратно в центъра и на този стълб, да изградим алтернативните социални структури, от които се нуждаем", заявява Папата.


Визията на папата за пост-ковид свят е лява също по отношение на правата за собственост, като той отбеляза, че „християнската традиция никога не е признавала правата на частната собственост като абсолютни или неприкосновени, има социална цел на всички форми на частен имот." Франциск каза, че „собствеността върху частната собственост може да се счита само за вторично естествено право, второстепенно спрямо универсалната дестинация на земните блага и правото на всички за тяхното използване".


Той също така се противопостави на популизма, национализма, войната, разделянето на социалните медии, смъртното наказание и социалната несправедливост и повтори възгледите си за ползите от имиграцията. Той нарече расизма „вирус, който бързо мутира и вместо да изчезне, се крие и дебне в очакване".


Франциск също призова за „отворени общества, които интегрират всички", линия, която също толкова лесно би се побрала в брошура от Джордж Сорос и неговите активисти. „Всеки брат или сестра в нужда, когато е изоставен или пренебрегнат от обществото, в което живее, се превръща в екзистенциален чужденец, въпреки че е роден в същата държава", каза той. „Те може да са граждани с пълни права, но в тяхната страна се третират като чужденци."


Въпреки че енцикликата беше много силна за събуждане в много отношения, заглавието й „Fratelli Tutti" се превежда на „Brothers All" на английски - което означава мъжко господство за някои. Ватиканът заяви, че заглавието е взето от думите на св. Франциск Асизки, съименникът на папата, и не може да бъде променено. И във всеки случай, една енциклика по своята същност е адресирана до целия свят, а италианската дума „Fratelli" означава братя, но може да се използва като братя и сестри.

Станете почитател на Класа