Зеленски е в Харков, отправи люти закани към Русия

Зеленски е в Харков, отправи люти закани към Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.05.2024
  • Share:

Украинският президент Володимир Зеленски се намира в Харков, втория по големина град в Украйна.

В момента Харков е център на подложената от две седмици насам на руска офанзива Харковска област.

"Днес се намирам в Харков", заяви Зеленски, твърдейки, че е председателствал срещи, посветени на ситуацията в региона, подготовката за отоплителния сезон, отбраната и възстановяването на енергийната инфраструктура, предаде Франс прес.

"Отделихме специално внимание на нуждите от подслон на нашите хора, които бяха принудени да напуснат територии на Харковска област, подложени на руски обстрел. Градът и цялата Харковска област заслужават цялата ни подкрепа, благодарност и уважение", написа той в "Екс".

В друг пост Зеленски публикува снимка от печатница в Харков, където вчера руски удар е отнел живота на 7 души и е ранил 21, като изрази съболезнованията си.

"Руският терор никога не трябва да остане ненаказан. Стъпка по стъпка ние гарантираме, че руската държава ще понесе последствията и разходите за своето зло. Благодарен съм на всички, които помагат на нашия народ, и на всички, които защитават Украйна!", подчерта украинският президент.

Украйна твърди, че е "спряла" руската атака в Харковска област, която продължаваше от две седмици, и е започнала контраатака в този сектор на североизточната част на страната.

Руската армия започна офанзива в Харковска област на 10 май, като превзе няколко града и принуди Украйна да разположи ценни подкрепления в района.

След двуседмични сражения "украинските отбранителни сили спряха руските войски" и "провеждат контранастъпателни действия", заяви полковник Игор Прохоренко, служител на украинския генерален щаб. Той определи ситуацията в региона като "трудна", но "стабилна и под контрол".

В областта се водят тежки боеве, особено за контрола над разделения на две град Вовчанск. Киев обвинява Москва в извършване на зверства в този град.

"Противникът е напълно затънал в уличните боеве във Вовчанск и е понесъл много тежки загуби", заяви днес генерал Олександър Сирски, главнокомандващ на украинската армия, като заяви, че Москва изпраща "резерви", за да продължи нападението си.

Според Киев целта на Русия е да разтегне до краен предел отбранителните линии на украинските сили, отслабени от двегодишната война, липсата на новобранци и недостига на оръжия, дължащ се на месеци протакане от страна на Запада.

 

Станете почитател на Класа