Шефът на Интерпол подаде оставка. Китай го разследва за нарушаване на закона

Мън Хунвей, заместник-министър на обществената сигурност на КНР, е заподозрян в нарушаване на закона. В момента държавният комитет по надзора го проверява, съобщи на сайта си Централната комисия за дисциплинарна инспекция към китайската комунистическа пар

Интерпол съобщи, че Мън Хунвей - когото Китай обяви, че разследва за нарушения на закона - е подал оставка като президент на международната полицейска организация, предаде Ройтерс.

Оставката е била получена в генералния секретариат на Интерпол във френския град Лион и влиза в сила незабавно, се казва в официалното съобщение.

Освен президент на Интерпол Мън е и заместник-министър на обществената сигурност на Китай. По-рано днес Централната комисия за проверка на дисциплината при Китайската комунистическа партия съобщи на сайта си, че шефът на Интерпол е разследван по подозрение в нарушение на китайските закони.

Пекин потвърди, че държи изчезналия президент на Интерпол Мън Хунвей, съобщи Би Би Си.

Китайските власти съобщиха днес, че разследват президента на Интерпол Мън Хунвей за предполагаеми нарушения на закона, предаде Ройтерс.
Мън, който е и заместник-министър на обществената сигурност на Китай, беше обявен за изчезнал, след като заминал от Лион, Франция (където е централата на Интерпол) за Китай. 

Семейството му не знае какво става с него от 25 септември, когато за последно бил видян да напуска централата на Интерпол.

Съпругата му беше поставена под полицейска закрила, след като получила заплахи, посочва Ройтерс.

По-рано Грейс Мън каза пред журналисти, че смята, че съпругът ѝ е в опасност. И емоционално се обърна за помощ към международната общественост. Той ѝ бил пратил емотикон с нож в съобщение на мобилния ѝ телефон, за да даде знак, че е в беда. С гръб към камерите, за да не бъде разпозната, разплакана тя прочете своя позиция на китайски и английски.

"Мън Хунвей, заместник-министър на обществената сигурност на КНР, е заподозрян в нарушаване на закона. В момента държавният комитет по надзора го проверява", съобщи на сайта си Централната комисия за дисциплинарна инспекция към китайската комунистическа партия, цитирана от ТАСС, предава БТА.

Според китайския в. "Саут Чайна морнинг пост" Мън Хунвей е в Китай и е разследван. Той бил задържан за разпит веднага след пристигането си в Китай на 29 септември.

Фактът, че новините за задържането му идват от антикорупционния орган на Пекин показват, че Мън е задържан като част от голямата антикорупционна кампания, наредена от президента Си, която вече доведе до изчезването на редица високопоставени китайски функционери, смята Би Би Си.

Мън Хунвей е първият китаец, президент на Интерпол. Той беше избран на този пост през ноември 2016 г. и мандатът му по принцип е до 2020 г. Той има над 40-годишен опит в разследването на криминални престъпления в Китай. Изборът му предизвика притесненията на правозащитните организации.


 

 

Станете почитател на Класа