Европа повече няма да търпи номерата на САЩ

В света не обичат много Съединените щати. До 78% от населението на около сто и петдесет държави се отнасят негативно към политиката на Вашингтон. Затова няма нищо чудно в това, че Доналд Тръмп стана за посмешище в ООН, когато започна да се хвали с „успехите“ си. При това малко хора забелязаха, че когато президентът вече традиционно поучаваше Германия (колко й е вреден „Северен поток-2) немската делегация се усмихваше и си разменяше шеги.

В защита на своя президент застанаха американските средства за масова информация. Телевизионният канал CNN даже се разрази със заплахи. Кореспондентът Ник Робертсън съобщи, че държавите, чиито представители са се смели на Тръмп трябва да запомнят, че „президентът обича, когато го уважават, а на всяка атака отговаря 10 пъти по-силно“.

 

 

„Делегатите на ООН трябва да усвоят важен урок – предпазва журналистът от CNN – Тръмп обича, когато го уважават и именно той може да е смее последен“.

Кореспондентът само повтори предупреждението на жената на президента Мелания, която по-рано каза: „Както вече знаете, ако го атакувате, той ще отговори 10 пъти по-силно“.

Американският телевизионен канал отиде по-далеч от съпругата на Тръмп и приведе като пример премиера на Канада Трюдо и канцлера на Гемания Меркел. По версията на CNN, наказанието на канадеца се заключаваше в това, че американският президент отказа да се срещне с Джъстийн Трюдо. Учудващото е, че след такъв „удар“, премиоерът на Канада не легна с хипертонична криза... Колкото до фрау канцлерин, то тя е виновна за подкрепата на изграждането на „Северен поток-2“, отрицателното си отношение към който Доналд Тръмп не скрива от времето на предизборната си камлпания. И по версията на CNN, Меркел е била наказана – на първата среща с нея президентът е отказал да й стисне ръка“.

„Ще напомня, че по време на избирателната кампания на Тръмп администрацията на Порошенко открито поддържаше Хилари Клинтън. В рамките на намесата в американските избори Киев обнародва „инвентарната книга“ на Янукович, в която има ръкописни записи за изплащането на Манафорт, приятел и ръководител на изборния щаб на Тръмп, 12,7 милиона долара кеш. В резултат от това Тръмп получи силен удар точно преди изборите, а Пол Манафорт беше принуден да напусне екипа в разгара на кампанията и до сега се намира под следствие.

И въпреки всичко Тръмп редовно се среща с виновника за всичките тези събития, стиска ръка на Порошенко, който направи всичко възможно Тръмп да не стане президент. И не само му стиска ръка, но и помага с хиляди специалисти, стотици милиони долари, катери и "Джевелини“ на киевския режим. Само този пример е достатъчен за да не остави камък върху камък от твърдението на жената на Тръмп и телевизионния канал CNN. Каквото и да мисли Доналд, както и да се отнася лично към Порошенко и Украйна като цяло, той е принуден да се примири с обстоятелствата и да върви в рамките на зададената парадигма. И докато е изгодно да поддържа киевския режим – ще се усмихва през зъби, но ще го поддържа.

Още по-нагледно (и по-важно) е, че реакцията на немската делегация в ООН, възприела заплахите и нравоученията на Тръмп с насмешки и шеги е къде по-обоснована, отколкото заплахите на Тръмп, неговата жена и американските средства за масова информация. Създава се такова впечатление, че немците специално са изчакали, за да поставят президента на САЩ в неловко положение. А едновременно с това и да демонстрират своята независимост от САЩ и правото сами да определят политиката на ФРГ.

Буквално няколко дни след предизвикалата насмешки реч на Тръмп в ООН, ръководителят на МВнР на ФРГ Хайко Маас публично направи забележка на президента на САЩ, заявявайки, че няма и няма да има „никаква зависимост от Русия“, а икономическата си политика Германия и занапред има намерение да провежда, изхождайки от собствените си интереси. Но с това нещата не се ограничиха. Правителството на немската федерална земя Саксония издаде разрешение за изграждане на 54 километра от газопровода Eugal до границата с Чехия. Всичко останали разрешение за изграждането на ГТС Eugal (на северния участък и минаващия по земята на Бранденбург) бяха получени по-рано.

Така, стратегически важният газопровод, който ще стане продължение на „Северен поток-2“ вече на земите на Германия, доставяйки газ на крайните потребители и на газоразпределителните станции и хранилища в съседните страни, получи всички необходими разрешения и ще бъде въведен в експлоатация до края на 2019 година.

И какво би могъл да противопостави президентът Доналд Тръмп на усмивките на немците и тяхната последователна реализация на целия комплекс на проекта „Северен поток-2“? Нищо. Не само това, след дълги месеци заплахи, поучения и разкази за това, че „Северен поток-2“ няма да бъде построен, на президента на САЩ му се наложи да съобщи, че няма да бъдат предприети никакви санкции срешу компаниите, участващи в реализацията на проекта. Срещайки се тези почивни дни с премиерите на трите прибалтийски държави и ръководителя на Литва Даля Грибаускайте, канцлерът на Германия направо заяви:

„Ние се стараем да върнем каналите на комуникация (с Русия). И ние в действителност сме отворени, въпреки, че някои колеги от Евросъюза мислят по друг начин... Нашата потребност от газ в действителност ще расте. Проектът „Северен поток-2“ ще бъде значим и важен за нас“.

Тук бихме могли да сложим точка, ако не беше необходимостта на обясним защо думите на президента на САЩ толкова силно се отличават от реалните неща. Допускам, че има място и личната неприязън. Освен това като не пречи много на „Северен поток-2“ Тръмп си разчиства сметките с Порошенко и неговия режим заради Пол Манафорт и подложената лично на него по време на изборите „динена кора“. Но това са догадки.

А фактите – фактите са очевидни. Самият „Северен поток-2“ и неговата подводна част съвсем не е най-важното и даже на най-скъпото нещо в цялата тази история с газа. Вече няколко години много държави в Евросъюза създават инфраструктура за да могат 55 млрд. куб. метра газ от тази тръба да се разпределят в цяла Европа. Вече са вложени десетки милиарди евро в хранилища за газ, компресорни станции и тръбопроводи.

Пряко са заинтересовани от завършването на изграждането на „Северен поток-2“ най-силните държави в Европа и трансационалните корпорации: Германия («E.ON», «BASF», «Wintershall», «Uniper»), Холандия и Великобритания («Shell», Wasco Coatings Europe BV), Австрия («OMV»), Франция («ENGIE»), Чехия (NET4Gas), Финландия (Fortum, Wasco), Швейцария (Allseas AG), Малта (Pioneering Spirit), Словакия (Eurostream), Норвегия (Kvaerner).

И това са само пряко „заинтересованите“. А има и интерес на държавите и местните земи, за които се създават нови работни места, допълнителни доходи от експлоатацията, плащането за земята и транзита. Това, за разлика от Порошенко и неговото нежелание да губи около половин милиард долара заради намаляване на обема на транзита през контролираната от неговия режим територия на Украйна, са реалните сили, с които САЩ и лично Доналд Тръмп не може да не се съобразява. Даже ако периодично бърка себе си с личен представител на Господа на Земята.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа