Кой пречи да се реши спорът за Нагорни Карабах?

Политическо решение на конфликта в Нагорни Карабах скоро не може да се очаква - главно поради твърдоглавието на Баку и Еревен. Има обаче и друга, по-прикрита причина - смята коментаторът на ФАЦ Петер Щурм.

 

 

 

 

 

Конфликтът за Нагорни Карабах може много лесно да избухне с пълна сила. Така беше дори и по времето, когато отношенията между Русия и Турция - двете покровителки на държавите, непосредствено замесени в спора, далеч не бяха толкова лоши, колкото днес. Сега, когато Москва и Анкара взаимно се обвиняват във всички злини на света, това важи с още по-голяма сила. Остава надеждата, че Азербайджан и Армения ще проявят здрав разум, така че отново припламналите боеве да не прераснат в продължителна война. В сегашната ситуация това би било най-доброто решение в кратко- и средносрочен план.

 

Защото политическото решение, което двете кавказки републики се задължиха да търсят още преди години, днес е по-отдалечено от когато и да било. Това се дължи не само на доказаното твърдоглавие на управляващите в Ереван и Баку, а и на разрива между държавите-покровителки на двете спорещи страни. Забележки като тази на турския президент Ердоган, че в случай на нужда неговата страна ще поддържа Азербайджан "до последно", никак не допринасят за ограничаването на опасността от пожар в Кавказ.

 

 

Петер Щурм, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа