Европа не чу "пророчествата" на Кадафи и Асад

Докато Европа преживява последиците от бруталните атаки, които разтърсиха Брюксел, си припомняме как предупрежденията за възможна повишена терористична заплаха в Европа започнаха да звънят няколко години по-рано.
През 2011 г. тогавашният лидер на Либия Муамар Кадафи предупреди Тони Блеър в два телефонни разговора, че отстраняването му ще отвори вратата за възхода на Ал Кайда, която след това ще предприеме нахлуване в Европа. По-специално, той предупреди, че джихадистите "искат да контролират Средиземноморието и след това ще атакуват Европа", информира "The Guardian". През същата година, в интервю за France 24, Кадафи заяви, че "Либия играе важна роля за сигурността в Средиземноморието".
На свой ред, през юни 2013 г., сирийският президент Башар Асад също така предупреди, че ако Европа започне доставка на оръжие за бунтовниците, ще засили терористите в "задния двор на Европа" и ще предизвика хаос и бедност в Сирия, съобщава " The Telegpraph ". В интервю за германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", Асад предупреди, че вдигането на оръжейното ембарго също би довело до "директен износ на тероризъм в Европа". "Терористите ще бъдат обучени за бой и ще се върнат у дома, снабдени с екстремистката идеология", добави президентът.

"Извършителите на атентатите в Брюксел са същите джихадисти, които се бориха в Либия срещу Муамар Кадафи и в Сирия срещу Башар Асад", пише в своя Twitter акаунт Алексей Пушков, директор на Комисията по външните работи на Държавната Дума на Русия. "Това е нещо, за което в Европа предпочитат да си мълчат. Дойде времето Европа да разбере, откъде идва истинската заплаха и да обедини сили с Русия", пише Пушков.

Станете почитател на Класа