Опасно вещество в аналгетиците в САЩ води до пристрастяване

  • Властите в Тенеси, САЩ, са разтревожени от зависимостта, която генерират някои силни обезболяващи (насочени към острите етапи на сериозни заболявания), скрити под името на други по-скъпи лекарства. Увеличаването на броя случаи не спира, съобщава АП.
    През последните няколко месеца, в щата Тенеси са регистрирани поне дузина случаи, в които хапчета, за които се твърди, че съдържат опиата оксикодон всъщност съдържат фентанил, много по-силен наркотик, забранен в някои страни.
    Освен това, в Сан Франциско, миналото лято, Министерството на здравеопазването на САЩ регистрира предозиране на имитация на таблетки Ксанакс (често използвани за лечение на паник разстройства, пристъпи на паника и стрес), съдържащи фентанил. Канада е издала предупреждение за няколко скорошни случаи на таблетки – имитация уж съдържащи оксикодон , всъщност включващи фентанил.
  • Фентанилът обикновено се използва за лечение на хронична болка при пациенти с рак в терминална фаза (той е 25 до 40 пъти по-мощен от хероина) и обикновено се прилага чрез кожен пластир. В САЩ, това вещество, произведено за незаконния пазар, идва най-вече от Мексико, а понякога химически подобни компоненти идват от Китай.
    Администрацията на САЩ за борба с наркотиците отбелязва, че свръхдози фентанил са убили най-малко 700 души в цялата страна между края на 2013 г и началото на 2015 г.

Станете почитател на Класа