Спасително пране: чилийски биохимик създаде препарат, защитаващ от Зика

  • Чилийският биохимик Марио Рейес твърди, че е открил лекарство срещу Зика, като е създал вещество отблъскващо комара Aedes египти, преносител на болестта, съобщава Telesur. Вирусът се разпространява в Латинска Америка и Карибския басейн.

    Според него, биодобавката, чието създаване реално "не е било в плановете му" трябва да се добави към препарата за пранена дрехи, като по този начин осигурява защита срещу инфекцията.

    "Ние постигнахме това при конвергенция на работи, никога не сме търсили решение на вируса Зика. Имахме графен, меден прах, лактон и ги съединихме. Това е всичко", признава той. Успехът на изобретението, според учения, се дължи на ефектите на всеки от компонентите. Лактонът, например, е нетоксичен природен инсектицид, графенът предотвратява преминаването на комара и медният прах е отлично антибактериално средство, казва Рейес.

    Биохимикът обяснява, че неговото творение може да намали размножителния цикъл на комара, така че разпространението на вируси на Зика също ще бъде намалено.

Станете почитател на Класа