Смахнат метод, с който ЦРУ се опита да убие Фидел Кастро

  • Един от най-екстравагантните планове на ЦРУ да унищожи бившия кубински лидер Фидел Кастро, е опитът през 1963 г. да му се осигури костюм за гмуркане, заразен с туберкулоза, се казва в доклад, публикуван от Архива за Национална Сигурност на САЩ.

    Според публикацията, американското правителство влезло в контакт с адвокат Джеймс Донован централна фигура в номинирания за Оскар филм "Мостът на шпионите“- за извършване на тайни преговори с Кастро. ЦРУ се опитали да използват ситуацията, за да убият кубинския лидер.

    "В един момент по време на преговорите на Донован с Кастро, служители на поделението за тайни операции измислили план, според който Донован ще бъде неволен приносител на водолазен костюм и дихателни приспособления, замърсени с бактерии мицетом и туберкулоза, като подарък за Кастро ", се казва в документа.

    Планът обаче в крайна сметка бил прекратен, след като Милан Мисковски, адвокат, предложил на Донован да провери, дали водолазният костюм, който е получил за Кастро не е манипулиран. През 1963 г. Донован се срещнал с кубинския лидер подарил му часовник и водолазен костюм, който не е бил заразен благодарение на това предупреждение

Станете почитател на Класа