Сбогом на бръчките

Учените от университета в Нюкасъл (Великобритания) са открили, че основната причина, поради която кожата се сбръчква в процеса на стареене, е намалена активност на ключов ензим в обмяната на веществата. Това е молекула с протеинова природа, която помага да се запази кожата мека. Откритието приближава експертите до създаването на козметика и процедури за подмладяване, които противодействат на намаляване активността на ензима.

В клетките на човешката кожа, ензимът е част от митохондриалния комплекс II и участва в процеса на образуването на енергия в тези клетки. Учените смятат, че резултатите от тяхното изследване биха могли също така да допринесат за по-доброто разбиране на това как стареят и други органи и да спомогнат за разработване на лечения на свързани с възрастта заболявания, включително рак.

"Тъй като нашите органи стареят, ние забелязваме, че батериите на клетките намаляват, а броят на вредните свободни радикали се увеличава. Този процес е лесно забележим върху нашата кожа като фини линии, бръчки и отпусната кожа ", казва професорът по молекулярна дерматология в Университета на Нюкасъл и един от авторите на изследването, Марк Бърч-Мачин.

Станете почитател на Класа