WikiLeaks разкрива как Riad е оказвал натиск върху Русия в Сирия

Един от хилядите секретни документи изтекли от WikiLeaks средата на миналата година показва, че Саудитска Арабия е била притеснена за позицията на Русия преди събитията в Сирия и Рияд очевидно е планирал да притиска Москва, чрез Международната организация за ислямско сътрудничество, да промени политиката си съобщава, Levant Report.

Докладът от 2012 г., наскоро преведена на английски, показва как Саудитското царство не иска да обиди руски политически лидер лично и насочва своите медии „да не се противопоставят на руснаците и да избегнат обидите" по това време.

"Ако е угодно на Ваше величество, аз подкрепям идеята за навлизане в дълбок диалог с Русия по отношение на позицията по Сирия, да работим, за да се съсредоточи дискусията върху Сирия и да се упражни възможния натиск да се възпре сегашния им позиция ", се казва в доклада на Саудитското Министерство на външните работи.

"Също така, виждам възможност да поканим ръководителя на Комитета по международни отношения на Държавната дума да посети кралството. По-добре да останем в комуникация с Русия и е възможно, новият президент на Русия да промени руската политика към арабските страни към по-добро ", продължава вътрешния документ на Саудитска режим.

"Ако сирийският режим бъде в състояние да преодолее сегашната криза в някаква форма, основната му цел ще бъде отмъщение към страните, които се надигнаха срещу него" се казва в бележката, която призова Рияд да положи всички усилия за сваляне на режима, тъй като САЩ и международната общност нямат желание да "действат решително".

Станете почитател на Класа