Кенеди разкрива истинската причина за войната в Сирия

  • Решението на САЩ да се организира кампания за сваляне сирийския президент Башар ал Асад до голяма степен се основава на отказа на президента да позволи преминаването през страната на газопровод от Катар до Европа, казва прокурор Робърт Кенеди младши, племенник на бившия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, в статия за списание Politico.

    "Нашата война срещу Башар Асад не започна с мирните граждански протести от Арабската пролет през 2011 г., а още през 2000 г., когато Катар предложи да се построи за 10милиарда долара тръбопровод, който преминава през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция ", казва Кенеди.

    Това инфраструктура щеше да гарантира, че сунитските царства на Персийския залив ще имат решаващо предимство на световните пазари на газ и да засили Катар, най-близкият съюзник на Съединените щати в региона, където се намират двете основни военни бази на САЩ и щабът на Централното командване на САЩ в Близкия изток.

    Сирийският президент отказа да подпише споразумението и избра друг тръбопровод, от Иран до Ливан, който би направил иранците най-големите доставчици на газ за Европа. Но тове беше срещу интересите на сунитското мнозинството.

    Веднага след отказа от първоначалния проект, разузнавателните агенции на САЩ, Катар, Саудитска Арабия и Израел започнаха да финансират сирийската опозиция и да подготвят бунт за сваляне на режима на Асад, а ЦРУ прехвърля шест милиона долара, на Британският телевизионен оператор Barada, за да изготвя доклади за свалянето на режима на сирийския президент.Това са данни от различни тайни доклади, до които е имал достъп Кенеди.
  • Робърт Кенеди младши подчерта, че решенията на Вашингтон пренебрегват факта, че сирийското правителство е много по-умерено от сунитските монархии, че страната е светска и има плуралистичен елит. Освен това, Асад призовава за либерализация и, наред с други неща, предостави на ЦРУ цялата информация, след атаките от 11 септември в Ню Йорк.

    „Ислямска държава е резултат от дългата история на намеса на САЩ в региона“, заключва адвокатът.

Станете почитател на Класа