Калифорния може да се раздели на две от изменението на климата

Най-многолюдният щат в САЩ, Калифорния, се пресича от дълбока пукнатина между две тектонични плочи. Според учените, най-проспериращият район на Северна Америка може да бъде разделен на две части поради ускоряването на този процес, в резултат на изменението на климата. Последствията за населението в района могат да бъдат катастрофални.

Изменението на климата е довело до ускоряване на движението на Северноамериканската и Тихоокеанската плочи, коетоувеличава сеизмичната активност в района на разседа Сан Андреас. Този гигантски разлом от 1,286 км, известен с причиняване на големи опустошителни земетресения, пресича Калифорния от север на юг и предизвиква голяма загриженост сред сеизмолозите.

Американските сеизмолози наскоро фокусираха вниманието и загрижеността си в района на Палм Спрингс в Южна Калифорния, потенциално заплашващ градовете Сан Диего и Лос Анджелис.
"Ако ние се страхувахме непрекъснато, не бихме се радвали на живота", казва Джон Массел, жител на село, разположено само на 100 метра от разседа. "Но ние винаги имаме готови аптечка, резервни дрехи и обувки", каза той. Семейството му наскоро купи голяма къща в опасната зона, на половин цена от нормалната цена на къща на друго място в държавата.

Тектоничната плоча, на която се намира в Калифорния, се движи със скорост от 49 милиметра годишно. Градът Лос Анджелис се е преместил на 5.5 метра от мястото, където е бил построен през 1928 г. Ако нищо не се промени в динамиката на тектоничните плочи в Северна Америка, в рамките на два и половина милиона години Калифорния ще се намира на местото вече заето от Аляска.

Станете почитател на Класа