Ердоган: "Изтеглянето на нашите войски от Ирак не подлежи на обсъждане”

Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че за момента " не подлежи на обсъждане" турските войски се изтеглят от Ирак. Багдад многократно обвини Турция за разполагане без разрешение на войски в Ирак.

Ердоган заяви, че войските са в Ирак, за да обучават кюрдските бойци "Пешмерга" в северната част на страната, а не за участие в битки. "Броят на нашите войници в Северен Ирак може да се увеличи или намали в зависимост от броя на обучаваните бойци от Пешмерга", заяви Ердоган. "Изтеглянето на нашите войски не подлежи на обсъждане за момента", добави той пред Ройтерс.

Турският лидер добави, че представители на страната, на Съединените щати и на воюващите в Северен Ирак "Пешмерга" провеждат тристранни разговори относно разполагането на турски войски. Въпреки това, президентът не спомена официалните власти в Ирак.

Иракската дипломатическа служба и Министерството на отбраната наричат това военно присъствие "враждебен акт" от страна на Турция, която не е постигнала споразумение с властите в Багдад.

Станете почитател на Класа