Путин: Гърция не потърси финансова помощ от Русия

Гръцкият премиер Алексис Ципрас не поиска финансова помощ от Русия по време на разговорите в Москва, заяви Руският президент Владимир Путин.
Имаше спекулации, че г-н Ципрас ще търси руска помощ за облекчаване на кризата на Гърция с дълга и за да се противопостави на натиска на кредиторите си в ЕС. Новото правителство на Гърция е в преговори с ЕС и МВФ за отблокиране на спасителен пакет и може да остане без средства в рамките на седмици.
Г-н Ципрас получи топло посрещане в Москва. Путин заяви, че Русия ще обсъди заеми за Гърция за големи съвместни проекти, потенциално в енергийния сектор. Един от тези проекти е газопровода "Турски поток", за насочване на природен газ от турско-гръцката граница към Гърция.
Посещението Алексис Ципрас в Москва даде основание за много спекулации, но повечето от тях не донесоха плодове. Дори и реалните плодове - износ на селскостопански стоки на Гърция за Русия, които бяха спрели след като Москва постави собствено ембарго в отговор на санкциите на ЕС. Преди посещението, слуховете обявиха частично изключение, което би дало на гръцките земеделски производители някаква надежда за възстановяване на износа за Русия. Но Владимир Путин отхвърли идеята.
В очевиден отговор на спекулациите, г-н Ципрас заяви: "Гърция е суверенна държава с безспорно право на своя собствена външна политика." Той също призова за край на "порочния кръг на санкции", наложени на Русия от ЕС заради нейната роля в Украйна.
И президентът Путин отрече предположението, че Русия ще използва Гърция като клин в единствотона ЕС. "За митологията и троянските коне - въпросът щеше да е валиден, ако аз бях отишъл в Атина," каза той. "Ние не принуждаваме никого да прави нещо."
Във вторник гръцкото правителство заяви, че Германия дължи на Гърция почти € 279 милиарда военни репарации за нацистката окупация през Втората световна война.
Но Германия твърди, че въпросът е бил решен правно още преди години. В отговор на твърдението, министърът на икономиката Зигмар Габриел заяви, че е "тъпо" да се свързва спасяване на Гърция с въпроса за военни репарации.

Станете почитател на Класа