Италианският производител на гуми Pirelli щебъде купен от ChemChina

Китайската държавна компания ChemChina ще закупи италианския производител на гуми Pirelli в сделка, която се оценява на € 7.1 милиарда. ChemChina ще закупи 26,2% дял от Pirelli, които са собственост на италианския инвестиционен посредник Camfin. След това тя ще подаде оферта за останалите акции. Офертата ще бъде лансирана от консорциум, контролиран от ChemChina но и частично от инвеститори, които включват шефа на Pirelli Марко Провера, италианските банки UniCredit и Intesa Sanpaolo и Роснефт. Офертата ще бъде лансирана на € 15 за акция, оценявайки групата на € 7.1 милиарда, с изключение на нетен дълг от почти € 1 млрд.
Този ход е последният в серия от поглъщания в Италия от богати китайски купувачи. Предишни китайски придобивания в Италия включват дялове във фирмите Terna и Snam от електроразпределителната мрежа, производителя на турбини Ансалдо и производителя на луксозни яхти Ferretti.
Превземането дава ChemChina достъп до технологии за направа на първокласни гуми, а на Pirelli - голям достъп до китайския пазар. След новината, акциите на Pirelli сепокачиха с 2.56% до € 15.62 в понеделник.
Главният изпълнителен директор на Pirelli - Провера ще остане на своя пост. Той започва да работи за компанията през 1986 г., след като се жени за член на италианско семейство - основател на фирмата.

Станете почитател на Класа