Англия рискува икономически удар извън ЕС

Дейвид Камерън е изправен пред трудна дипломатическа борба за сериозни реформи в ЕС. Едно проучване на мозъчния тръст Open Europe показва, че напускането на ЕС може да струва на икономиката на Обединеното кралство 2,2% от БВП към 2030 г.
Това би бил най-лошият сценарий "Brexit" (British Exit), заключава проучването. Но БВП може да нарасне с 1,6%, ако Великобритания договори свободна търговия с Европа и преследва "много амбициозна дерегулация". Open Europe подкрепя призива на британските консерватори за дълбока реформа на ЕС. Референдум за членството в ЕС може да се осъществи до края на 2017 и премиерът Дейвид Камерън обеща такъв референдум, ако консерваторите спечелят парламентарните избори на 7 май. Той планира да защити оставането в съюза, при условие, че се реализират ключови реформ в ЕС, включително по-строги закони за правата на мигрантите. В ЕС обаче има голямо нежелание за нови промени в договора и това може да представлява пречка за амбициите за реформа на Камерън.
Британската Партия на независимостта (UKIP), води кампания в полза на "Brexit", отхвърля изводите на Open Europe и счита, че докладът "игнорира факти и изкривява съществени въпроси". Според тях "след излизането търговските отношения между Великобритания и ЕС ще бъдат регулирани от правилата на Световната организация за търговия и правилата, установени от глобални форуми за определяне на стандарти".
Загубата от 2,2% от БВП ще бъде еквивалентна на загуби в британската икономика от около 56 милиарда паунда ($ 83 милиарда) годишно. Това може да се случи, ако Великобритания се оттегли, без да успее да постигне търговско споразумение с останалата част от ЕС , твърди Open Europe.Според изследването, 28-членния ЕС остава най-важният пазар за износ на Великобритания, въпреки че делът на износа за останалата част от света е нарастнал през последните десет години. През 2013 г. Великобритания е изнесла 44,5% от своите стоки и услуги в ЕС, в сравнение с близо 53% през 2003 година.

Станете почитател на Класа