Намаляват партийните субсидии

БСП и ДПС са се споразумели за намаляване на партийните субсидии от следващата година, съобщиха депутатът от левицата Борислав Гуцанов и председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от ДПС Йордан Цонев, цитирани от БНР и bTV.

Сближаването е станало на проведено късно снощи обсъждане на Изборния кодекс в Боровец. Парламентарните групи на "Коалиция за България" и ДПС от вчера са на семинар в курорта с участието на правителството.

Тепърва обаче ще се обсъжда какво да е намалението.

"Не е въпросът дали ще ги намалим 5, 10, 15 или 20%. Големият смисъл е целият закон да има друга философия, защото част от политическите партии, които не попаднаха в парламента, но имат право на подобни субсидии, трябва да запазят тези си възможности.

От друга страна, това да не се превръща в бизнес – едва ли не прескача политическата партия 1% и тя вече има право на държавна субсидия. Т.е. трябва да бъде така направен законът, че той да стимулира влизането в парламента и заедно с това нещо, партиите, които са били близко до 4-процентовата бариера, също да имат възможност да развиват своята си дейност, каза Гузанов.

Той съобщи още, че следващата седмица Изборният кодекс ще влезе за обсъждане в пленарната зала.

Пред Би Ти Ви Цонев обяви още, че правителството е одобрило данък от 20% върху електроенергията от ВЕИ. "Това ще намали тежестта от зелената енергия. Това са мерки за изправянето на НЕК на крака, както и с цел да не поскъпва токът", посочи той.

Запазва се новата мярка за връщане на налога на хората с най-ниски доходи.

Станете почитател на Класа