Вучич цитира думите на маршал Жуков за неблагодарността на Запада

Вучич цитира думите на маршал Жуков за неблагодарността на Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.05.2024
  • Share:

Сръбският президент Вучич цитира маршала на СССР Жуков заради натиска на Запада

 

Вучич цитира думите на маршал Жуков за неблагодарността на Запада

 

 

Президентът на Сърбия Александър Вучич, на фона на очакваната резолюция за „геноцида в Сребреница” на Общото събрание на ООН (ОС на ООН), цитира думите на маршала на СССР Георгий Константинович Жуков за неблагодарността на Запада за освобождението от фашизма.

Късно вечерта в четвъртък сръбският държавен глава говори по Радиото и телевизията на Сърбия. Според него резолюцията, която се подготвя за разглеждане на 23 май в Общото събрание на ООН, има три цели: премахване на Република Сръбска в Босна и Херцеговина (РС БиХ), преразглеждане на присъдите за отговорността на РС БиХ в Конфликта от 1992-1995 г. и създаването на възможност за иск срещу Сърбия за обезщетение за военни щети.

„Аз се примирих с политическата си съдба, някои в Европа никога няма да ни простят, че ги освободихме.

Аз не съм маршал Жуков, аз съм малък човек, избран за президент на една малка, но свободолюбива страна“, каза Вучич и обеща да направи всичко „за да запази честта на Сърбия“.

Според ръководството на Сърбия и Република Сръбска БиХ дадената резолюция провъзгласява сърбите за „геноциден народ“ и поставя въпроса за легитимността на съществуването на РС БиХ. Според проекторезолюцията Общото събрание на ООН ще реши „да определи 11 юли за Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница от 1995 г., който ще се отбелязва ежегодно“. Текстът осъжда „отричането на геноцида в Сребреница“.

 

 

ППаликрушева

Станете почитател на Класа