Ще се вслушваме в предложенията на малкия и средния бизнес

Едно от важните неща, които постигнахме в градоустройството на София, е това, че плановете вече са абсолютно публични. Те са достъпни и в интернет, и в брошури, достъпни са и в архива на общината. Без никакви проблеми се правят заверени копия за нуждите на бизнеса и на гражданите. В това отношение даваме информация неограничено и безвъзмездно.
Наложихме прозрачността и в други процедури, свързани с градоустройството в София. В момента имаме действащ регистър на всички строителни разрешения, дадени от 1 януари 2006 г. досега, а имаме намерение този регистър да обхване и разрешения, дадени от 2000 година. В този регистър се включват всички актове, до акт 16 включително, който дава разрешение за ползване.

Отваряме нови възможности за инвеститори

Въвеждаме този модел, защото той дава отлична възможност за всеки, който се интересува, да получи информация за това какво се случва в София. А аз мисля, че малкият и средният бизнес имат сериозна нужда от такъв тип информация, защото този регистър дава ориентир за това къде всъщност е пазарът. Така се отварят нови възможности за инвеститорите и за бизнеса.
В момента правим и конкурс за изработване на нов сайт, като се надявам самият сайт на стартира около 1 септември тази година. Той ще се казва „София 2020“. За разлика от сега действащия сайт на направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община, който дава информация за всичко, което се случва в града, ние разчитаме, че в „София 2020“ ще могат да се дават и предложения от бизнеса, от фирмите, от гражданите, от районните администрации. Тези предложения ще се коментират публично и след това ще се реализират от Столична община заедно с нейните партньори от бизнеса и гражданските организации. Новият сайт ще има поне няколко направления, по които ще търсим съдействие от гражданите и бизнеса. Лично аз обмислям идеята в този нов сайт да се направи специална секция за предложенията на малкия и средния бизнес за градоустройственото развитие на столицата. Тези предложения със сигурност ще бъдат полезни за нашата работа.

Работим по подробните планове

Подробните планове са друга тема, по която работим. Имаме планове, които вече са готови, но по-голямата част от плановете все още са в процедура на обществено обсъждане. Вслушвайки се в гражданите, за някои подробни устройствени планове ние правим по две, по три и дори по четири първи обявявания. Идеята е да се доближим максимално близо до това, което гражданите си представят, че е най-добро за районите, в които живеят и работят.
Надявам се с помощта на тези планове в следващите 4 години ние да успеем да зададем ясен модел за устройственото развитие на София. Защо това е важно? Защото така се дава твърдо задание за това, което ще се случва в градоустройството през следващите няколко години. Само по този начин, чрез тези планове, може да се пребори корупцията в сферата на устройството на територията. Много пъти съм казвал, че не е толкова важно да хванеш този, който взема рушвет, колкото да отрежеш каналите, по които се движат тези схеми, и да не даваш възможност на някого да се възползва от мястото си в администрацията. Защото когато имаш влязъл в сила подробен устройствен план, никой чиновник не може да си позволи за негова сметка и в полза на нечий интерес да променя този план.
Пак повтарям, че в градоустройството общо щастие няма и че един план не може да се хареса на всички. Но приет ли е вече, той не се променя и това е най-сериозният аргумент срещу всякакви нерегламентирани действия.
За съжаление през последните години ние развиваме само консумативната част от нашето общество. Затова в Столична община повече от три години работим за създаването на високотехнологичен парк, който да даде зелена светлина за малки фирми или за създаване на малки фирми в сферата на високите технологии и иновациите. Територията на този високотехнологичен парк е предвидена в района на гара „Искър“, на терена на бившето предприятие за кантари и везни, който сега е собственост на БАН. Това е добър вариант, защото в този процес ще се включи и академията. В Министерството на икономиката има заделен немалък ресурс за това.

Изказването е направено на кръгла маса „Правила и практики в устройството на територията и строителството в София“.

Станете почитател на Класа