Какво е розовият шум и защо е добър за нас?

Какво е розовият шум и защо е добър за нас?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.05.2024
  • Share:

Учени от Северозападния университет в САЩ проучват как кратки интервали розов шум могат да засилят бавните мозъчни вълни на дълбокия сън. В малки изследвания такива импулси розов шум са дали обещаващи резултати за подобряване на паметта и релаксацията, предаде Асошиейтед прес.

Белият шум - като от радио или телевизор, е по-известен сред използваните за релаксиране и подобряване на паметта. Звуковите инженери го определят като равномерна сила на звука във всички честоти, доловими от човешкото ухо.

Розовият шум се различава от него по това, че изключва високите честоти, които могат да звучат грубо. Така че той е с по-ниска височина и наподобява естествения звук на дъжда или океана.

"Розовият шум има честотен профил, много подобен на разпределението на честотите на мозъчните вълни, които наблюдаваме при бавновълновия сън, тъй като това са големи, бавни вълни", каза д-р Ронийл Малкани, доцент по неврология в Медицинския факултет "Файнберг" на Северозападния университет.

Ако изследванията на учените от Северозападния университет се окажат успешни, те биха могли да доведат до създаването на медицинско устройство за подобряване на съня или паметта чрез персонализирани импулси на розов шум. Но много научни въпроси остават без отговор, казва Малкани. Все още има много работа за вършене.

Съществува цяла палитра от успокояващи шумове, въздействащи върху съня, концентрацията и релаксацията. Те не са изучени в дълбочина, но това не спира хората да ги използват.

Кафявият шум е с още по-ниски честоти от розовия и прилича на ромон.

Белият шум се препоръчва за концентриране на хората с хиперактивност/дефицит на вниманието, без доказан ефект.

"Шумът стимулира мозъка, без да му предоставя информация, и така не отвлича вниманието", казва Джоел Ниг от Орегонския здравен и научен университет в Портланд. Той се използва и при звън или бръмчене в ухото (тинит).

Според специалистите прибягването към такива шумове за релаксиране е безвредно, стига да са тихи и човек да си почива от тях.

 
 

Станете почитател на Класа