Йонг Чил Лий дирижира Софийската филхармония

Кореецът Йонг Чил Лий дирижира Софийската филхармония на 16 януари.  Прозвучаха Рейнголд Глиер – Концерт за арфа и оркестър, Сергей Рахманинов – Симфония No 3 ла минор оп.44. Солистка бе арфистката Сузана Клинчарова.
ЙОНГ ЧИЛ ЛИЙ е един от най-активните съвременни диригенти на Азия. Получава международна известност като артист, който изгражда нов диригентски стил в симфоничната музика, съчетаващ уникалния източен маниер и западноевропейския тип музикален изказ.Роден в Сеул, той получава образованието си в САЩ – завършва магистратура в Манес Колидж и докторат в Държавния университет в Ню Йорк. Учил е и в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София при проф. Васил Казанджиев.
Маестро Лий е работил с много различни оркестри по света. Той има обширен репертоар и дирижира повече от петдесет концерта на година. Сред изявите му напоследък са концерти със Софийската филхармония, Филхармоничните оркестри в Пловдив, Сараево, Харков и Одеса, оркестъра на Белградското радио и телевизия, Бохемския симфоничен оркестър в Прага, Филхармония „Яначек” в Острава (Чехия), Симфоничния оркестър MAV в Будапеща, Московския държавен радиосимфоничен оркестър (предаван на живо от Руската телевизия). Дирижирал е и Симфоничния оркестър на Българското национално радио, оркестъра на Нови сад, Филхармоничния оркестър „Трансилвания” - Клуж, Киевския Национален симфоничен оркестър.

Предстоящите му изпълнения включват концерти в Украйна (Киев, Лвов, Ялта и няколко други града), Великобритания (с Кралския филхармоничен оркестър в Кадоган Хол), Корея, Полша (Краков, Люблин и други градове), Чили (с Филхармонията в Сантяго), Япония (Симфоничния оркестър NHK в Токио), както и с големи симфонични оркестри в Беларус, Турция, Гърция, Румъния и други страни.
От 2006 Йонг Чил Лий е главен гост-диригент на Пловдивската филхармония и постоянен гост-диригент на Плевенския държавен симфоничен оркестър, Филхармоничния оркестър „Яначек” – Чехия и Симфоничния оркестър MAV в Будапеща. От 2007 е главен диригент на Филхармоничния оркестър в Сараево, а през 2008 става главен диригент на Бохемския Симфоничен оркестър в Прага.
Паралелно с оперните и симфоничните си изпълнения Маестро Лий прави редица записи. Неговите интерпретации на Четвърта симфония на Чайковски, Втория цигулков концерт на Виенявски и Тройния концерт за пиано, цигулка и виолончело на Бетовен с Пловдивската филхармония са издадени от „Стар Саунд Класикъл, а ЕМІ издава няколко албума с негови изпълнения - Четвърта симфония на Брамс и други симфонични творби на Брамс, Чайковски, Менделсон, както и „Дон Жуан” на Рихард Щраус.

Станете почитател на Класа