Честват Борис Христов в Москва по повод 100 години от рождението му

През 2014 година световната културна общественост отбелязва 100-годишнината от рождението на великия оперен артист, педагог и дарител Борис Христов, обявен за личност в Календара на ЮНЕСКО.
Първото събитие в света, посветено на тази годишнина, ще се състои в Москва на 16 януари 2014 г. от 19.00 часа в престижната зала „Евгений Светланов” в Международния дом на музиката.
Българският културен институт - Москва и Музеят „Борис Христов” - София с подкрепата на Форум „България-Русия” представят гала-вечер „Гласовете на България”.
Солисти са младите оперни певци, лауреати на международни конкурси: Пламен Бейков - последният ученик на Борис Христов в Рим, Ивайло Джуров, Александър Носиков и Мария Жекова.
В стилна програма тримата български баси и мецосопраното ще представят творби, които бележат пристрастията на Борис Христов към руския репертоар и световната оперна класика. Включени са арии, песни и ансамбли от Глинка, Гуно, Рахманинов, Моцарт, Бизе, Чайковски, Мусоргски, Верди, Маскани, Сен-Санс, Римски-Корсаков, Хринников.
Концертът е в съпровод на Държавния духов оркестър на Русия с художествен ръководител профессор Владимир Чугреев и е под диригентството на заслужилия артист на Русия Виктор Луценко.
В рамките на честването е и лекцията-презентация на Елена Драгостинова, директор на Музей „Борис Христов” под наслов „Борис Христов и златото на руската класика”. Чрез слово и видеоматериали се поставя акцент върху ролята на Борис Христов в утвърждаването на руския език като език на музиката на световните оперни сцени.
Москва неслучайно е домакин на първата международна изява, посветена на 100-годишнината от рождението на Борис Христов.
Големият оперен певец е дълбоко свързан с руската култура. Феодор Шаляпин е негов идол, чието изкуство оказва голямо въздействие върху формирането на музикалните му интереси и стил, а голяма част от триумфите на Борис Христов по световните сцени са тъкмо с роли в творби от руската класика: в ролята на Борис Годунов от операта на Мусоргски се е представял 300 пъти, към дългия низ от роли се добавят и изповедалните изпълнения на руски църковни песнопения, на Литургия Доместика от Александър Гречанинов, на вокалните шедьоври на Модест Мусоргски.
Известно е че през 1958 година, опирайки се на своя авторитет и слава българският оперен артист налага в „Ковънт Гардън”, за първи път, операта „Борис Годунов” от Мусоргски да бъде изпълнена от всички участници в оригинал - на руски език. Това е събитие, което по време на „Студената война” събира в една ложа тогавашния премиер-министър на Великобритания Макмилан и посланика на СССР Яков Малик. Събитието е безрезервно адмирирано от английската кралица Елизабет II.
От този спектакъл нататък Борис Христов утвърждава руския език като език на музиката, изпълнява руския репертоар на руски език навсякъде, където гастролира: в Сан-Франциско, Нови Орлеан, Чикаго, Буенос-Айрес...


Станете почитател на Класа