Тръмп на срещата със Зеленски: Имам много добри отношения с президента Путин, време е да спрем войната

Тръмп на срещата със Зеленски: Имам много добри отношения с президента Путин, време е да спрем войната
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    28.09.2024
  • Share:

Доналд Тръмп се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в базата си в "Тръмп Тауър" в Ню Йорк и заяви, че е време войната на Русия в Украйна да бъде прекратена.

Кандидатът за президент на Републиканската партия неведнъж е критикувал украинския лидер по време на предизборната кампания в САЩ, а срещата между двамата изглеждаше малко вероятна допреди няколко часа.

Докато двамата мъже стояха един до друг, Зеленски заяви, че двамата имат „общо мнение, че войната трябва да бъде спряна и Путин не може да спечели“, като добави, че ще обсъди с Тръмп подробности от своя „план за победа“.

По време на съвместния брифинг Тръмп каза, че има много добри отношения с президента Путин. Зеленски го прекъсна с думите: „Надявам се, че ще имате добри отношения и с нас“, на което Тръмп шеговито отговори: „О, разбирам. За танго са нужни двама, както знаете.“

„Това трябва да приключи, Зеленски преминава през ад, страната му преминава през ад, какъвто малко страни са преживявали някога“, каза още Тръмп пред репортерите.

Приблизителна стенограма на разговора между двамата разкрива, че Тръмп е призовал Зеленски да разследва Джо Байдън, както и сина на Байдън Хънтър, пише BBC.

Срещата в "Тръмп Тауър" премина при безпрецедентни мерки за сигурност, предаде репортер на "Известия".

Въпреки че Зеленски е на посещение в САЩ от неделя, срещата му с Тръмп бе потвърдена едва в четвъртък вечерта, когато Тръмп публикува скрийншот на текстово съобщение от президента Зеленски, в което се казва, че е „важно да имаме личен контакт и да се разберем на 100%“.

Някои републиканци бяха разгневени от посещението на Зеленски в оръжеен завод в родния град на Байдън - Скрантън, Пенсилвания, заедно с високопоставени демократи, включително губернатора на щата Джош Шапиро, по-рано тази седмица.

Самият Тръмп става все по-критичен към продължаващото финансиране на Украйна от страна на САЩ, а през последните дни изостри нападките си срещу Зеленски, наричайки го „най-големия търговец на Земята“.

Зеленски пък наскоро заяви пред списание „Ню Йоркър“, че според него Тръмп „не знае как да спре войната“.

В четвъртък украинският президент се срещна с президента на САЩ Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис в Белия дом, за да обсъди своя „план за победа“, с който се надява да окаже натиск върху Русия да се съгласи на дипломатическо прекратяване на войната.

Часове преди това Байдън обяви допълнителен пакет от военна помощ за Украйна на стойност 7,9 млрд. долара (5,9 млрд. паунда).

Станете почитател на Класа