Гражданите от България и Запада могат да избягат в Русия от "неолибералните нагласи"

Гражданите от България и Запада могат да избягат в Русия от "неолибералните нагласи"
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    21.09.2024
  • Share:

Русия публикува списък с 47 държави, в които според Кремъл се „налагат неолиберални нагласи, които противоречат на традиционните руски ценности“.

 

 

 

В списъка са включени България, почти всички страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Украйна, Швейцария, Нова Зеландия, Канада, Северна Македония, Албания, Исландия, Норвегия и др.

Сред европейските страни, които не присъстват, са членките на ЕС Унгария и Словакия, както и Сърбия и Босна и Херцеговина.

Новината идва, след като през август Владимир Путин подписа указ, който дава право на граждани от такъв списък да получат разрешение да пребивават в Русия, ако са пострадали от „налагането на неолиберални и деструктивни нагласи“. От желаещите няма да се изисква да познават руската култура и история, или да владеят руски език.

Външното министерство на Русия ще предоставя на желаещите чужденци еднократни визи за три месеца. Това ще става през руските посолства и консулства.

Руските власти взеха решението под претекст „защита на основните човешки права и свободи“, както и в полза на „традиционните духовни и морални ценности“.

Като „традиционни ценности“ бяха посочени концепции от руската държавна програма, които включват – живот, достойнство, права на човека, приоритет на духовното над материалното, патриотизъм, служба на родината и други.

В нея е очертано и какво е „деструктивна идеология“. Според Кремъл тя е свързана с егоизъм, аморалност, отричане на патриотизма, „пропаганда на нетрадиционни сексуални връзки“ и др.

В години след повторното завръщане на Путин начело на Русия в страната бяха приети редица закони, насочени срещу гражданското общество, свободните медии, ЛГБТ хората и други. След началото на непредизвиканата военна агресия на Москва срещу Киев, Кремъл изготви списък с десетки западни държави, които бяха определени за неприятелски. Сред тях попадат всички членки на ЕС, включително и България.

Станете почитател на Класа