"Вашингтон пост": Длъжностни лица в САЩ и Европа са против приемането на Украйна в НАТО

"Вашингтон пост": Длъжностни лица в САЩ и Европа са против приемането на Украйна в НАТО
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    21.09.2024
  • Share:

Няколко длъжностни лица и анализатори в САЩ и европейските страни смятат, че Западът трябва да преразгледа плановете си да приеме Украйна в Северноатлантическия алианс, да убеди Киев да се откаже от някои територии и да предложи на Русия облекчаване на санкциите. Това се казва в статия, публикувана в петък във The Washington Post.

В материала се посочва, че Вашингтон все още не е определил „дългосрочна стратегия“ по отношение на Русия. Журналистите на изданието са интервюирали няколко бивши и настоящи висши служители, както и експерти по темата. „Някои длъжностни лица и анализатори казват, че сдържането е погрешен подход, който увеличава риска от глобален конфликт“, отбелязва изданието. Някои политици в Съединените щати и Европа, включително унгарският премиер Виктор Орбан, казват, че Западът трябва да уважава мнението на Москва, че Украйна е част от основните ѝ интереси в областта на сигурността, и да търси незабавно прекратяване на огъня.

"Други, както и преди казват, че Западът трябва да сложи край на надеждите на Украйна за присъединяване към НАТО, да убеди Киев да даде територия и може би да предложи облекчаване на санкциите на Русия. - Но дори тези, които отдавна се застъпват за контакт с Кремъл и край на войната в Украйна, казват, че е неизбежен дълъг период на враждебност, нова Студена война, и се противопоставят на отстъпването пред исканията на Москва".

Освен това някои от интервюираните "предупреждават, че Западът трябва да бъде подготвен за пряка военна конфронтация" с Русия, се казва в материала. 

На 14 юни руският президент Владимир Путин на среща с ръководството на външното министерство говореше за краха на предишната евроатлантическа система за сигурност и предложи изграждането на нова архитектура, която да отчита тревогите на всички. Путин посоми и условията за мирни преговори в Украйна. Сред тях са изтеглянето на украинските въоръжени сили от Донбас и Новорусия и отказът на Киев да се присъедини към НАТО. Освен това Русия смята за необходимо да има неутрален, необвързан, безядрен статут на Украйна, както и отмяната на всички западни санкции, припомня ТАСС.

Станете почитател на Класа