Бившият шеф на ЦРУ обяви заплаха за Черноморския флот заради ядреното оръжие

Бившият шеф на ЦРУ обяви заплаха за Черноморския флот заради ядреното оръжие
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    16.09.2024
  • Share:

Западните страни се страхуваха от руски ядрен удар в началото на конфликта в Украйна, каза бившия командир на CENTCOM (2008–2010), бивш командир на силите на САЩ в Афганистан (2010–2011), бивш ръководител на ЦРУ (2011–2012) генерал Дейвид Петреъс на срещата на Ялтенската Европейска стратегия (YES).

 

 

Това доведе до предупреждение, че ако бъдат използвани дори тактически ядрени оръжия, Черноморският флот ще бъде унищожен“, каза Петреъс (цитиран от „Европейска правда“).

Както отбеляза генералът, китайският президент Си Дзинпин и индийският премиер Нарендра Моди отправиха публични предупреждения срещу използването на ядрени оръжия. Той смята, че вече няма основания дори за тактически ядрен удар от страна на Русия, „да не говорим за стратегически“.

Петреъс спомена възможен ответен удар на САЩ по Черноморския флот преди две години, но като хипотетичен сценарий. Тогава той направи уговорка, че не е обсъждал вероятната реакция на американската страна с Белия дом.

 

 

Както разбра Financial Times, Съединените щати, Великобритания и Франция предупредиха руската страна за удар по руските сили, ако Русия използва тактическо ядрено оръжие в Украйна. Събеседник на вестника, близък до Кремъл, каза: Москва не видя предимствата от използването на тактически ядрени оръжия.

Настоящият директор на ЦРУ Уилям Бърнс потвърди наличието на опасения през есента на 2022 г. за възможен ядрен удар от Русия, но не уточни каква ще бъде реакцията на САЩ. Той говори за възможните последици от „този вид ескалация“ на среща с ръководителя на СВР Сергем Наришкин.

През лятото президентът Владимир Путин нарече използването на ядрени оръжия „теоретично възможно“, ако има заплаха за териториалната цялост, независимостта, суверенитета и съществуването на държавата на Русия. Тогава той подчерта липсата на необходимост от подобни действия. Външното министерство подчертава , че Москва не заплашва никого с ядрен удар, Кремъл нарича дискусията на Запада за възможността за ядрена война безотговорна.

В средата на септември заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че са създадени формални предпоставки за използването на ядрено оръжие от Русия, разбираеми за цялата световна общност и съответстващи на нашата доктрина за ядрено възпиране.

Същата тази авантюра в Курск, например. Но Русия е търпелива. В края на краищата е очевидно, че ядрен отговор е изключително трудно решение с необратими последици“, написа той .

 

Станете почитател на Класа