Столтенберг: НАТО можеше да направи повече, за да въоръжи Украйна

Столтенберг: НАТО можеше да направи повече, за да въоръжи Украйна
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    15.09.2024
  • Share:

НАТО можеше да направи повече да въоръжи Украйна, за да се опита да предотврати нахлуването на Русия през 2022 г., коментира генералният секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг в интервю за германския в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитирано от Ройтерс.

 

 

На въпрос кой е бил най-лошият ден за 10-годишния период, в който той беше начело на НАТО, Столтенберг отговаря, че става дума за 24 февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна. Той уточнява, че войната на Москва срещу Киев не е започнала през 2022 г., а през 2014 г. с анексирането на Крим. 

"Ако Украйна беше по-силна във военно отношение, предпазливостта на Русия, преди да атакува, щеше да е по-голяма. Не може да се каже дали щеше да е достатъчно. При първото ми посещение в Украйна през 2015 г. посетих учебния център там. САЩ, Канада и Великобритания обучаваха войници там, ние като НАТО не го направихме. Като цяло нашето обучение и оборудване бяха доста ограничени. Можехме да направим много повече“, заявява генералният секретар на алианса. 

Като най-добро в кариерата му на висшия пост в алианса Столтенберг посочва времето, когато Финландия и Швеция се присъединиха към НАТО.

Той отбелязва неохотата на Северноатлантическия пакт да предостави оръжия, които Киев е поискал преди пълномащабното нахлуване на Русия поради опасения, че напрежението с Русия ще ескалира. "Сега въоръжаваме Украйна за война, тогава можехме да оборудваме Украйна, за да се предотвратим война“, посочва Столтенберг.

След началото на войната Украйна, която не е член на НАТО, получаваше една след друга оръжейни системи от своите съюзници след първоначалното им колебание, отбелязва Ройтерс. 

 

Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

 

Столтенберг, бивш премиер на Норвегия, ще се оттегли през октомври от поста си в НАТО, който заема от 2014. През юни беше огласено, че бившият премиер на Нидерландия Марк Рюте ще бъде следващият ръководител на пакта.

В интервюто Столтенберг заявява, че краят на войната в Украйна ще бъде сложен само на масата за преговори.

"Все още вярвам в диалога с Русия, съчетан със защита и възпиране. Трябва да сме силни, за да имаме смислен диалог. Разбира се, има много по-малко място за това, почти го няма в сравнение с 2014 г. Един от първите ми големи проекти като генерален секретар беше да задействам Съвета НАТО-Русия, който не беше заседавал дълго време. Едно е ясно: за да се сложи край на тази война, в определен момент трябва отново да има диалог с Русия. Но това трябва да се основава на украинската сила“, отбелязва в интервюто той.

Столтенберг отказва да потвърди, че след като напусне поста в НАТО, ще поеме председателството на Мюнхенската конференция за сигурност от германския дипломат Кристоф Хойсген . Той казва, че има „много възможности“ и би искал да се установи в Осло.

Същевременно заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев коментира в приложението Telegram, че търпението на Русия относно използването на ядрени оръжия може да се изчерпи. 

"Какво мислят западните шефове и техният заиграващ се с война политически естаблишмънт за реакцията на нашата страна на вероятните ракетни удари "дълбоко в територията“? Ето какво: руснаците много говорят за отговор с оръжия за масово унищожение, но не правят нищо. Това са само "вербални интервенции“. Руснаците няма да преминат границата. Те просто заплашват. Ядреният конфликт е безполезен за тях, те имат какво да губят, включително подкрепата на Глобалния юг. И изобщо, кому е нужен апокалипсис? Е, и други неща в същия дух“, описва ситуацията Медведев, цитиран от ТАСС.

Той подчертава, че наистина никой не се нуждае от ядрен конфликт: това е "много лоша история с най-тежък изход“. 

Бившият президент Дмитрий Медведев заяви, отбелязва Ройтерс, че Русия може да унищожи украинската столица Киев с неядрени оръжия в отговор на използването на западни ракети с далечен обсег от страна на Украйна. Макар и Москва да има основания да използва ядрени оръжия, тъй като Украйна навлезе в Курска област,  вместо това Русия може да използва някои от новите си оръжия, за да превърне Киев в "гигантско разтопено петно“, казва той, цитиран от Ройтерс.

 

 

 

(БТА)

 

 

Станете почитател на Класа