The National Interest: Ситуацията с Abrams в Украйна е кошмар

The National Interest: Ситуацията с Abrams в Украйна е кошмар
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    14.09.2024
  • Share:

Танкове M1 Abrams се оказаха неефективни в Украйна, пише TNI. Те са разработени за други бойни условия, а там систематично биват унищожавани поради факта, че украинците не ги използват по първоначалното им предназначение. А това е резултат от липсата на опит с тази техника.Ето защо M1 Abrams не помогна на украинските въоръжени сили

Основният боен танк M1 Abrams е един от най-добрите танкове, създавани някога. Именно той стана една от основните причини за бързата победа на Америка над войските на Саддам Хюсеин през 1991 г. В същото време, като всяка усъвършенствана система, тя е толкова ефективна, колкото eфективно работят с нея тези, които я използват.

По време на конфликта на украинците бяха обещани няколко десетки стари Abrams. След като предадоха танковете, американците и техните партньори от НАТО обучиха украинските танкови екипажи как да ги използват.

Повече от половината доставени танкове обаче бяха унищожени по-малко от година след доставката им.

Разбира се, конфликтът в Украйна е особено жесток. Съвсем очаквано е бойните загуби да са големи.

Степента на ликвидиране на американските танкове обаче беше много по-висока от очакваното.

Всъщност предоставянето на Abrams на украинските въоръжени сили не беше нищо повече от загуба на време. Това до голяма степен е следствие от факта, че украинците не използваха танкове, както беше предвидено първоначално. А това е пряк резултат от липсата на опит с тези платформи.

Основният боен танк Abrams е разработен за мобилна война, но страда значително от противотанкови дронове, ракети и мини. Танковете бяха използвани от 47-а бригада на украинските въоръжени сили, която бе изправена пред тежки боеве близо до Авдеевка и други места, където руснаците имаха почти пълно военно превъзходство над украинците.

M1 Abrams е проектиран за различен тип бойни действия. Първоначално танковете са били предназначени да отблъснат сухопътното нахлуване на Червената армия в Западна Европа, но скоро бяха препрофилирани за война в пустинята.

Танкът е остарял и не е най-подходящ за бойни действия в условия като украинските.

Без цялостно прикритие от въздуха Abrams са практически безполезни, но Украйна ги използва точно по този начин.

В резултат на това Abrams стана уязвим за рояка дронове, които Русия хвърли срещу украинските бронирани машини. Тези дронове са способни да удрят танкове от ъгли, където бронята е най-слаба (например отгоре или отзад).

Руските противотанкови ракети имат конструкция на бойната си глава, която ефективно пробива страничната броня на Abrams.

Руските ракети пробиват дори активната предна броня на американските танкове.

Украйна — това е своеобразна прелюдия към бъдеща война, която може да избухне между великите сили. Виждаме със собствените си очи как изпробвани в битките системи като Abrams нямаха обичайното стратегическо въздействие, което винаги се е очаквало от тях. Изводът е, че напредналите технологии не са гаранция за успех.

Станете почитател на Класа