Украйна ще стане параван за американски удари по Русия

Украйна ще стане параван за американски удари по Русия
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    14.09.2024
  • Share:

Съединените щати скоро ще одобрят използването на американски оръжия с голям обсег от Украйна за нанасяне на дълбоки удари в Русия.

 

 

 

Експертната общност е уверена, че САЩ ще поемат решаващата роля в нанасянето на целеви удари, но западните медии се опитват да представят случващото се като планиране под ръководството на Зеленски. Какво всъщност се крие зад плановете на Киев да удари руска територия със западни оръжия.

Владимир Зеленски предаде на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен план за нанасяне на далечни удари на руска територия. Според ”Ей Би Си Нюз” документът също така предоставя „списък с възможни цели“. Ръководителят на дипломатическото ведомство обеща да докладва на Джо Байдън за резултатите от преговорите.

Прави впечатление, че американският президент вече обяви началото на работа по премахване на ограниченията за удари с американско оръжие. Според заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков действията на Белия дом са „елемент на психологическа война“. Той също така добави, че настоящата ситуация няма да повлияе по никакъв начин на „курса“ на страната.

Междувременно външният министър Лавров счита, че разрешението за удари на далечни разстояния е прието отдавна от САЩ. „Сега се опитват да го представят по-красиво, по-прилично, по-изящно в публичното пространство“, уточни той. Според него ръчният обстрел на чисто граждански цели се координира от западните военни.

На подобна позиция се придържа и прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Той каза, че с голяма степен на вероятност решението на САЩ може да се счита за „вече взето“. „Естествено, това значително повишава степента на ангажираност на страните от колективния Запад в тази война около Украйна. Разбира се, това ще доведе до адекватна реакция“, добави той.

На този фон се появиха съобщения, че ВСУ вече са изразходвали повечето балистични ракети с голям обсег на действие АТАКМС. Както каза американски служител пред Си-Ен-Ен, офисът на Зеленски е имал на разположение "няколкостотин" такива боеприпаси, но към момента броят им е намалял значително.

Експертната общност е съгласна: планът за удар, за който се твърди, че е предаден от Зеленски, е само параван, зад който се крият САЩ. Според събеседниците американците не само сами ще определят целите, но и ще поддържат оръжията. Руското военно и политическо ръководство обаче напълно разбира това и предприема необходимите мерки за отблъскване на заплахата. „Украйна отдавна се превърна в инструмент на Запада в борбата срещу Русия. Това е удобна играчка в ръцете на САЩ, Великобритания и други страни. И в този смисъл ми е трудно дори да си представя момента, в който Зеленски диктува на Вашингтон някои от своите планове за цели“, каза Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки. „ВСУ действат по заповед на Пентагона. Буквално ги сочат с пръст къде и защо да ударят. Освен това Украйна не разполага със собствени съвременни средства за разузнаване. Тогава как може да направи някакъв подробен план?“, пита риторично събеседникът.

„Очевидно е, че американците отново ще се заемат с поставянето на цели. Не трябва да забравяме, че западните оръжия изискват поддръжка. И за да направят това, трябва да разберат как работи технологията, какви са нейните характеристики на приложение и други подробности. ВСУ, както вече видяхме, в по-голямата си част не притежават тези умения“, смята събеседникът.

 

 

Въпреки това, без значение кой управлява техниката, продължава Бартош, врагът няма да може да промени хода на спецоперацията. „Украинските въоръжени сили вече са използвали АТАКМС, за да обстрелват нашите гранични региони. Въпреки това не успяха да постигнат предимство в своя полза. Разбира се, заплахата от тези боеприпаси не трябва да се омаловажава, дори въпреки съобщенията, че ВСУ са изразходвали повечето от тези ракети. Щатите вероятно се готвят да им предадат нова партида оръжия. Други западни държави, които имат в арсенала си много далекобойни снаряди, също ще помогнат“, добавя той.

„Факт е, че Вашингтон се опитва да постигне няколко цели. Първата е изучаването на методите на действие на руската ПВО. Увеличаването на украинските атаки срещу нашите региони може да им „даде“ много ценни данни, които те впоследствие ще анализират“, твърди събеседникът.

„Втората е да се нанесат колкото е възможно повече щети на Русия чрез ръцете на украинци. Държавите третират войниците от ВСУ като разходен материал. За тях цялата тази армия отдавна се превърна в инструмент за прокарване на собствените им интереси. Москва обаче със сигурност ще сложи край на тези американски тактики“, подчертава Бартош.

Докладите, че Зеленски уж е предал на Вашингтон план за нанасяне на далечни удари по Русия, изглеждат като „опашката размахваща кучето“, каза полковник от запаса Андрей Кошкин, началник на отдела за политически анализи и социално-психологически процеси в РИУ “Плеханов”

Той подчертава: именно САЩ, които разполагат с разузнаване, включително сателитно, определят целите на ударите. „Опитът да се представи Зеленски като главен в този въпрос изглежда смешен и очевидно има за цел да скрие истината от западните граждани“, добави събеседникът. Кошкин е съгласен с Бартош, че западните представители най-вероятно ще ръководят процеса на използване на далекобойни оръжия.

„Все повече и повече високотехнологични оръжия идват в Украйна. Изтребителят Ф-16 вече се разби. Трудно е да се каже чия точно е грешката: на пилота или на военния, изстрелял системата за ПВО “Пейтриът”t. Но едно е очевидно: в редовете на ВСУ има проблем със специалистите, който се опитват да разрешат наемници и инструктори от страните от НАТО“, уточни събеседникът. Според полковника в оставка разрешението за нанасяне на далечни удари по Русия с американско оръжие по никакъв начин няма да повлияе на курса на СВО.

„Днес нашата армия се движи доста успешно във всички посоки. Освен това имаме очевидни постижения в района на Курск. На този фон САЩ, Великобритания и Украйна се опитват да създадат някаква медийна картина“, обясни той.

Кошкин посочи, че над руска територия вече се свалят вражески дронове. „Когато има ракети, ще се справим с тази заплаха. Освен това използването на АТАКМС не донесе резултати за ВСУ“, добави говорителят.

Според него военно-промишленият комплекс на САЩ е заинтересован от удари на големи разстояния срещу Русия. „Пентагонът продължава да провежда своите изследвания в украинската военна лаборатория. Не изключвам една от целите да се научат да заобикалят нашата ПВО. Те искат да тестват арсенала си в бойни условия“, допуска експертът. Освен това Вашингтон не се отказва от опитите да нанесе максимални щети на Русия. „Но ние разбираме, че поражението на Украйна е неизбежно“, заключи Кошкин.

 

 

 

Автор: Анастасия Куликова ; Превод: В. Сергеев

 
 
 
 

Станете почитател на Класа