Путин няма нищо общо с това. Стана известно защо Западът прекъсна мирните преговори

Путин няма нищо общо с това. Стана известно защо Западът прекъсна мирните преговори
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    13.09.2024
  • Share:

Медии: Борис Джонсън се срещна с урановото лоби на фона на преговорите в Истанбул

Специалното внимание на Лондон към Украйна получи ново обяснение. Бившият британски премиер Борис Джонсън, който положи много усилия за разпалването на конфликта, може да е бил мотивиран от търговски интереси. Неизвестни досега подробности от работата му на най-високия държавен пост може да доведат до криминално дело.

Приятел на Зеленски

Провалът на споразуменията в Истанбул през пролетта на 2022 г. има поне едно име. Според ръководителя на украинската делегация и лидер на фракцията на "Слуга на народа" в Радата Давид Арахамия, Киев е отказал диалог с Москва, слушайки Джонсън. Русия настоява за неутралитет на Украйна и официален отказ от НАТО. Британският премиер обаче, лично пристигнал в Киев, съветва да не се съгласяват с нищо и „просто да се бори“.

Самият Джонсън не отрича: той беше в Украйна през април 2022 г. и обеща на Зеленски „1000 процента подкрепа“, ако конфликтът продължи.

Тогава той беше първият западен лидер, който пристигна в Украйна. За шест месеца Лондон отпусна почти три милиарда долара на Киев, на второ място след Вашингтон, който похарчи повече от осем. В същото време Великобритания улесни доставката на оръжие от трети страни.

Дори Пентагонът отбеляза: британците „водят сред съюзниците и партньорите в оказването на помощ на Украйна“.

Джонсън беше уволнен през септември 2022 г. след множество скандали. По-специално заради организираното от него парти по време на пандемията и ремонта на апартамента за сметка на дарители на Консервативната партия. Оставката на „близкия приятел“ силно разстрои Киев.

„Не се съмняваме, че подкрепата на Великобритания ще остане, но вашата личност и харизма го направиха специален“, обърна се Зеленски към Джонсън в онези дни. Самият скандален политик обаче не забрави Украйна.

Странна компания

През май 2024 г. става съпредседател на БЕЛ, консултантска компания за отказ от въглеводороди в енергийния сектор. БЕЛ е дъщерно дружество на американската Корпорация за уранова енергия, регистрирана офшорно на Вирджинските острови, специализирана в проучване и производство на уран.

Британските медии предполагат, че Джонсън има дългогодишни връзки с главния изпълнителен директор на КУЕ Амир Аднани. През пролетта на 2022 г. ръководителят на британското правителство се срещна в Лондон със Скот Мелбей, вицепрезидент на корпорацията. Сега и двамата отказват да коментират този разговор, който между другото не е записан в дневника на срещите на премиера.

 

 

Възможно е да са говорили и за Украйна. Оттогава Великобритания активно подкрепя украинската ядрена енергия. Миналия август Лондон отпусна на Киев 245 милиона долара за закупуване на ядрено гориво за атомни електроцентрали от западни производители. И Джонсън, разбира се, има способността да лобира за подобни решения.

Уранът се добива в Днепропетровска и Кировоградска области. В бъдеще предстои разработване на находища в Николаевска. През 2023 г. министърът на енергетиката Герман Галущенко обяви намерението на Украйна да навлезе на международния пазар на ядрено гориво. Западните партньори ще помогнат – разбираемо, не егоистично.

Съдбата на премиера

Вниманието на британските журналисти беше привлечено и от назначаването на Шарлот Оуен, която никога преди не е работила по енергийни въпроси, в ръководството на БЕЛ. Явно премиерът в оставка е имал специално отношение към нея. Оуен започва кариерата си като стажант в офиса на Министерството на външните работи, когато Джонсън ръководи отдела. След като стана министър-председател, той я взе за свой помощник.

След оставката си Джонсън успя да издигне Оуен в Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент) и беше удостоена с доживотна титла. Средната възраст на връстниците е 71 години. Баронесата от Олдърли Едж има само няколко години опит - 30. Ролята ѝ в държавни и частни структури все още е неясна, а странните кадрови решения постоянно предизвикват полемики.

Няколко дни преди да напусне поста си, Джонсън обяви инвестиция от почти 800 милиона долара в изграждането на ядрен реактор в британската атомна електроцентрала „Сайзуел“, като обясни, че страната се нуждае от мащабна ядрена програма. Това беше горещо приветствано от КУЕ.

Като цяло БЕЛ, в рамките на зеления дневен ред, насърчава замяната на енергията от въглища и газ с ядрена енергия, което очевидно е от полза за КУЕ и други представители на този бизнес. Както отбелязва пресата, все още не може да се докаже, че Джонсън лобира за техните интереси. „Даунинг стрийт“ обаче се опасява от различни рискове поради липсата на прозрачност на компанията.

Назряващият скандал ще се утежни от факта, че Джонсън като министър-председател може да изпълни исканията на американска частна корпорация. Ако Регистърът на лобистите установи нарушения, свикването на специална правителствена комисия е неизбежно.

Това се случи на Дейвид Камерън навремето. Той беше обвинен в подпомагане на компанията за финансови услуги „Грийнсил“ чрез Риши Сунак, който оглавяваше хазната.

Тогава нямаше наказателно дело. На Джонсън може и да не му се размине.

 

 

 

Автор: Виктор Жданов ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа