Какъв е новият световен ред, след войната на Путин?

Какъв е новият световен ред, след войната на Путин?
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    13.09.2024
  • Share:

Ден след нахлуването на Русия в Украйна преди две години и половина, анализаторът Валентин Вацев обясняваше в предаването на Волгин по БНР как до три дни ще падне Киев и ще настъпи Новият световен ред. Волгин пърхаше от радост и с развълнуван глас питаше какъв ще е той.

 

 

Тук трябва да се каже, че нищо ново не се случва. Това вече е било в края на 30-те години на миналия век. Тогава съюзниците Германия, Италия и Япония, се опитват да изградят нов световен ред. По българското радио пускат популярна песничка: „Рим, Берлин и Токио, верни във борбата, скоро ще наложат нов ред на земята“ (и България е част от тази Ос, вярна в борбата).

Дали страни като Германия, Италия, Япония, могат да се сравнят с днешните Русия, Беларус и Северна Корея, отделен въпрос. Но има общо – и тогава един луд диктатор иска да си вземе някои области от съседни държави. И за да не станела война, европейските лидери му разрешават (виж тук за Мюнхенското споразумение). И тогава като сега диктаторът се гневи, че малтретирали немското малцинство в Чехословакия, убивали невинни немци, изпраща там провокатори, започват сблъсъци и т. н.

 

Среща на лидерите на БРИКС. Снимка: Уикипедия


Хитлер си взима първо част от Чехословакия, после цяла Чехия, после Полша, после тръгва да завзема цяла Европа.

Днес, 10 години след като Путин си взе Крим и две години и половина след като взе част от Източна Украйна, може накратко да огледаме новия световен ред.

Русия стана втора Северна Корея

Диктаторска държава с ракети и параноичен лидер начело. Той вкара Европа във фактическа пълномащабна война със стотици хиляди жертви и заплашва със световна ядрена война. Тази новост в световния ред не се приема дообре от мнозинството държави, най-малко гласуването в ООН го показва.

Ако по-рано в Русия е имало елементи на демокрация и свобода на словото, всичко това приключи – закони преследват за критични изказвания против политиката на диктатора, опозицията е в затвора, медиите са под контрол както в типична тоталитарна държава, руснаци бягат в чужбина много по-масово от времената на СССР.

Русия е изключена от цивилизования свят, включително от банковата система. 1000 западни компании напуснаха Русия с цената на големи или огромни загуби. Санкциите ощетяват и Западна Европа, но са единствен цивилизован начин да намалят финансирането на войната.

Военен съюзник и доставчик на оръжия за Русия е Северна Корея. Иран й продава ракети и дронове.

БРИКС би трябвало да олицетворяват новия световен ред,

който някои си представят като съюз, командван от император Путин. И Америка автоматично рухва сразена.

Страните от БРИКС не показват да са ентусиазирани от войната на Путин. Индийският премиер открито го разкритикува, китайският лидер – по-прикрито. Не помагат във войната. Дори не заместват напълно загубените западни пазари за газ и петрол. Китай и Индия живеят от големите пазари на САЩ и Европа, искат да произвеждат и продават за там. И няма да се жертват за амбициите на Путин да „денацифицира“ и демилитаризира Украйна, и да спре разширяването на НАТО.

Впрочем, какво постигна Путин в това отношение? Хипотетичната денацификация не се състоя, защото нацистки режим в Киев е измислица на руската пропаганда. Също както пропагандните съчинения, че американски компании изнасяли с кораби в САЩ украинския чернозем.

Демилитаризацията не се състоя, напротив – Украйна е все по-въоръжена, с все по-модерни оръжия, танкове, развива оръжейни производства и нови технологии с морски и летателни дронове.

Швеция и Финландия, уплашени от агресора Русия, поискаха членство в НАТО и бяха приети. Същото направиха по-рано и балтийските страни, и др. Същото поиска и Украйна. НАТО не е държава, която по команда огражда Русия, както го представя Путин. Съседни на Русия страни се страхуват от нея и искат членство в НАТО. Никой не става член насила.

Паднаха някои заблуди,

че Русия след падането на комунистическия режим може да се интегрира в цивилизования свят.
Оказаха се без покритие претенциите, че Русия е втора, дори първа военна и ядрена сила. Тя понася огромни загуби в техника и жива сила от много по-слаб противник. Украйна потопи с дронове или унищожи с ракети практически целия й черноморски флот, свали някои от най-модерните й бомбардировачи и самолети с радарни станции за наблюдение.

Войната стана повратна точка за отбранителната стратегия на европейските страни. Те планират въоръжаване, по-големи военни бюджети, увеличено военно производство, създаване на обща армия.

Европа промени и енергийната си стратегия – засилени инвестиции във ВЕИ източници на ток, въвеждането на електромобили, алтернативни доставки на петрол и газ и ограничаването им. Европейски страни трайно обръщат гръб на ненадеждния партньор Русия, който използва доставките за политически натиск и рекетира с цени.

Какъв точно е многополюсният свят на Новия световен ред? Полюсите САЩ, ЕС, Китай, Индия, Япония доказаха досега, въпреки периоди на противопоставяне, че могат да търгуват, да се кооперират в производства и да се интегрират със или без икономически съюзи. Русия доказа, че не може да се интегрира. Руските компании са под държавен контрол, служат като геополитически инструмент, непослушните им шефове влизат в затвора, бягат в емиграция или умират при странни обстоятелства.

БРИКС няма да попречи на Китай, Индия и др., да продължат да се кооперират със западни пазари и производства. Представата за БРИКС като нещо антагонистично на САЩ и ЕС е погрешна. Ще се развива коопериране и многообразие, не и противопоставяне.

Станете почитател на Класа