Орбан: Европредседателството на Унгария не й дава мандат за преговори за Украйна

Орбан: Европредседателството на Унгария не й дава мандат за преговори за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.07.2024
  • Share:

Председателството на ЕС на Унгария не й дава мандат за преговори за Украйна, но може да насърчи страните да започнат път, който завършва с преговори, каза унгарският премиер Виктор Орбан.

 

 


Орбан посети Киев във вторник на първа своя визита от 12 години. От 1 юли Унгария поема шестмесечно председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Ще поясня още веднъж, че унгарското председателство на ЕС не й дава мандат за преговори от името на ЕС, но можем да разберем коя страна докъде е готова да стигне, а след като разберем, лидерите на ЕС вече заедно могат да вземат решения, а след решенията ще бъде възможно да се преговаря, за съжаление все още сме далеч от това“, каза Орбан.

Според него Унгария «няма достатъчно тежест», но може да стане «средство в ръцете на хората, които искат мир», за да насърчи и двете страни към «дългия път, в края на който може да има прекратяване на огъня и мирни преговори.»

«Правя единственото, което мога: отивам в тези места, където има война или военна опасност, където има негативни последици и за Унгария, изяснявам фактите, задавам въпроси. Зададох на Зеленски 3-4 важни въпроса: какво мисли той, какви са неговите намерения, къде са тези червени линии, до които той може да стигне в интерес на мира. Ако ние не изясним това в Брюксел, то не можем да се доближим до мира, защото мирът сам по себе си не може да настъпи», каза Орбан.

Според думите му «двете страни се страхуват», че възможното прекратяване на огъня ще бъде използвано от противника в негов интерес.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа