Украйна атакува мирни жители в Севастопол с американски ракети, Пентагонът отказва коментар

Украйна атакува мирни жители в Севастопол с американски ракети, Пентагонът отказва коментар
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.06.2024
  • Share:

 

В неделя, 23 юни, украинските въоръжени сили (ВСУ) атакуваха кримския град Севастопол с произведени от САЩ крилати ракети ATACMS, което доведе до смъртта на петима души, а още 151 бяха ранени. Сред ранените и загиналите има деца.

 

 

 

За ракетния удар стана известно от съобщение в социалните мрежи на губернатора на Севастопол Михаил Развожаев:

„Днес, на светлия празник Троица, имаме голяма скръб. Врагът нанесе мръсен удар, когато мирни жители, кои се връщаше от служба, кой замина на море с децата си.

Трябва да се отбележи, че атаката с ракети с касетъчни боеприпаси се случи ден след годишнината от началото на Великата отечествена война. Касетъчните боеприпаси, известни още като касетъчни бомби, бяха забранени в много страни със специална конвенция през 2008 г., тъй като използването им може да доведе до негативни последици за мирното население.

Такава ракетата разпръсква по-малки боеприпаси на много голяма площ. Те обаче бяха предназначени за унищожаване на жива сила и бронирана техника на противника. Използването на "касети" представлява опасност дори много години след атака, тъй като суббоеприпасите може да не експлодират и да останат в земята за дълго време.

 

 

Ракети над Крим. Трима убити и десетки ранени - OFFNews

 

 

Съобщава се, че основните удари са се случили на плажа в Учкуевка и Любимовка. Към неделя вечерта броят на ранените надхвърли 150. Една от загиналите е дъщерята на заместник-кмета на Магадан Олег Аверянов. Властите обявиха 24 юни за ден на траур в Крим и Севастопол.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че украинските въоръжени сили са изстреляли общо пет ракети ATACMS. Руската ПВО успя да отблъсне четири от петте ракети, но последната се отклони от курса си и избухна във въздуха. В резултат на експлозията касетъчни заряди удариха жилищни райони на града.

„По време на отблъскване на ракетна атака от дежурните сили на ПВО бяха прехванати четири американски ракети ATACMS. Експлозията на осколковата бойна глава на петата американска ракета във въздуха доведе до множество жертви сред мирните жители в Севастопол.

 

 



Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва ще настоява за реакцията на международните организации за смъртта на мирните жители. Тя също така осъди изявлението на ООН, че организацията иска „всички страни да предприемат стъпки за избягване на жертви сред гражданското население“, наричайки коментара „признание за ненужност“. Ударите по гражданското население и невоенни цели често се оценяват като терористични атаки с цел предизвикване на паника и дестабилизиране на обществото.

Обвинявайки за атаката украинските въоръжени сили, руското министерство на отбраната заяви, че атаката е извършена въз основа на данни от сателитното разузнаване на САЩ. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов също изрази мнение, че американските власти са отговорни за атаката на украинските въоръжени сили срещу Севастопол.

„За политиците във Вашингтон е ясно, че касетъчните боеприпаси в ракетите ATACMS не могат да бъдат изстреляни без участието на американски специалисти и подкрепата на американското разузнаване.“

Прави впечатление, че над Черно море редовно летят американски дронове. Според данни на Flightradar Global Hawk е влязъл в дежурство в 9 сутринта в неделя, което може да показва участието му в събирането на разузнавателна информация за организиране на атаката срещу Севастопол.

Реакцията на Съединените щати

Пентагонът, щабът на Министерството на отбраната на САЩ, отказа да коментира атаката на украинските въоръжени сили, извършена с американски ракети.

„Видяхме тези съобщения и нямаме какво да кажем.
Още в края на май европейските страни една след друга започнаха да дават на Киев „разрешение“ да използва полученото от тях оръжие за удари по руска територия. Президентът на САЩ Джо Байдън разреши на Украйна да нанася удари с американско оръжие, въпреки че по-рано каза, че тази стъпка ще доведе до ескалация и ще въвлече още повече САЩ във войната между Украйна и Русия. Според съобщения в медиите руската офанзива в района на Харков е принудила Байдън да преразгледа позицията си. Разрешението обаче се отнася изключително за атаки в граничния регион, докато атака срещу Севастопол нарушава споразумението.

Американският конгресмен Марджъри Тейлър Грийн също осъди използването на американски ракети за атака срещу Крим.

„Това не трябваше да се случва. Представете си, че Русия, използвайки руски сателит, изстреля касетъчни боеприпаси по плаж във Флорида. Единствената граница, която армията на САЩ трябва да защитава, е нашата собствена, а Конституцията задължава федералното правителство да защитава щатите.


Военни експерти подчертават, че функционирането на високотехнологичните американски ракетни системи е невъзможно без участието на инструктори от НАТО, отговорни за изстрелването и управлението на крилатите ракети на алианса. Москва също каза, че руските ракети ще ударят американски центрове в Украйна, отговорни за изстрелванията на ATACMS.

Ден по-рано военното ръководство на Украйна поиска разрешение от алианса да разшири зоната за ракетен удар ATACMS до 300 километра. Следователно ударът по Севастопол предполага, че Украйна е получила одобрение от американска страна.

Увеличаването на радиуса на поражението и обхвата на ракетната атака обаче ще доведе до още по-големи загуби сред гражданското население, както се вижда от удара по Учкуевка и Любимовка. Използването на високотехнологични американски ракети от украинци с подкрепата на инструктори от НАТО може да доведе до дестабилизация и значителна ескалация на конфликта.

Терористични атаки в Дагестан

Същия ден, вечерта на 23 юни, терористи атакуваха православна църква, синагога и пост на КАТ в Махачкала и Дербент, Република Дагестан. Следственият комитет съобщи за 20 загинали, включително 15 полицаи и четирима мирни жители, включително православен свещеник.

Разследващите съобщиха за ликвидирането на шестима бойци. В момента те отработват връзките на терористите, разпитват техни роднини и приятели, съобщават от републиканското МВР.

Следствени действия се провеждат в Сергокалински район, където преди ден беше задържан неговият ръководител Магомед Омаров, чиито двама сина и племенник са участвали в терористичната атака и са били убити при престрелка със силите за сигурност.

Един от загиналите е началникът на полицейското управление на град Дагестан Лайтс, който беше ранен в Дербент. Още една жертва на бойците стана Отец Николай Котелников, който служи в църквата в Дербент където терористите му прерязаха гърлото.

Органите на реда съобщиха, че някои от нападателите фигурират в базите данни на МВР като свързани с уахабитски среди. Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов нарече основните цели на бойците желанието да посеят паника и страх.

Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров нарече инцидента „подла провокация и опит за предизвикване на раздор между вероизповеданията“.

„Терористите отново показаха истинската си подла и страхлива същност. При това, както винаги, избраха за жертви невъоръжени и беззащитни хора. Те убиха болния стар свещеник като последни страхливци.”

Мюфтията на Дагестан Ахмад-Афанди Абдулаев също осъди екстремистите, като отбеляза, че истинските мюсюлмани никога няма да проявят агресия срещу невинни и невъоръжени хора.

Александра Стан

 

Станете почитател на Класа