Business Insider: Това ще означава край на войната в Украйна

Business Insider: Това ще означава край на войната в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2024
  • Share:

Експертите смятат, че ако Украйна успее да спечели войната срещу Русия някъде, то това ще бъде в анексирания Крим.

Още в началото на годината президентът на страната Володимир Зеленски даде да се разбере, че борбата за този полуостров и Черно море ще играе централна роля през следващите месеци.

Според Business Insider успехът на Украйна в Крим ще бъде сериозен удар за руския президент Владимир Путин, пише "Фокус".

"Поражението на Русия в Крим би било не просто поражение, а унижение", смята Олга Хвостунова, сътрудник в програмата "Евразия" в Института за външнополитически изследвания.

Удари в Крим

През последните няколко седмици украинските военни предприеха серия от успешни атаки в региона, като унищожиха няколко руски батареи за противовъздушна отбрана и удариха летище Белбек край Севастопол.

Елина Бекетова, експерт по демокрация в Центъра за анализ на европейската политика, заявява, че тези удари са били "успешни благодарение на задълбочената подготовка и системната работа, по-добрите възможности на силите за отбрана, сателитното и въздушното разузнаване, предоставени на Украйна от съюзниците от НАТО".

Въпреки че Украйна загуби военноморския си флот по време на анексирането на Крим, тя успя да унищожи Черноморския флот на Русия с помощта на морски безпилотни самолети. Това позволи възобновяването на транспорта на зърно през Черно море и принуди руснаците да скрият корабите си далеч от полуострова.

Мария Снегова, старши научен сътрудник в програмата "Европа, Русия и Евразия" в Центъра за стратегически и международни изследвания, отбелязва, че Крим "е ключов за достъпа на Русия до Черно море и операциите".

"Крим позволява насочването на сила към останалата част на Черно море. Съответно задържането на руските военноморски позиции в Крим е от решаващо значение за Украйна", обяснява експертът.

По този начин атаките срещу полуострова и противниковия флот имат за цел да лишат "руските сили от възможността да използват полуострова за нападения срещу континентална Украйна", както и да прекъснат подкрепата за руските войски в анексираните територии в Южна Украйна.

Разрушаване на Кримския мост

Унищожаването на Кримски мост може да бъде както стратегическа и символична победа за Украйна, така и сериозен удар за Путин. Украйна вече два пъти е нанасяла удари по обекта, но досега не е успяла да го разруши.

Служители на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна (ГРУ) заявиха пред Guardian, че украинските сили ще го атакуват за трети път преди края на годината.

Крим ще бъде мишена за F-16

Фредерик Мертенс, стратегически анализатор в Центъра за стратегически изследвания в Хага, смята, че като атакува противовъздушната отбрана в Крим, Украйна "подготвя почвата" за бъдещи въздушни удари с F-16.

"Крим е уязвим. Руснаците имат сравнително ограничено пространство за маневриране на полуострова ...

Путин има какво да губи както в политически, така и във военен план. Така че, ако ограничен брой изтребители могат да окажат реално въздействие, то е тук - и над Черно море, което става напълно достъпно, след като противовъздушната отбрана в Крим бъде демонтирана", допълва той.

Известно е, че Русия е пребазирала най-модерната си система за противовъздушна отбрана С-500 на полуострова, за да защити региона от самолети.

"Русия не може да си позволи да загуби Крим. Това дава възможност на Украйна да използва застрашения статут на Крим като разменна монета в бъдещите преговори", смята Снегова.

В същото време Бекетова е убедена, че ако Украйна успее да си възвърне контрола над Черно море, да си върне полуострова или просто да окаже достатъчен натиск върху тези територии, за да заплаши Путин, "това ще означава край на войната".

Станете почитател на Класа