Американците са бесни: Киев посочи виновника за всички неуспехи

Американците са бесни: Киев посочи виновника за всички неуспехи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

Тежката ситуация на фронта, разрушеният енергиен сектор, затягането на мобилизацията - в Украйна има все повече лоши новини. В търсене на виновните стигнаха до извода, че основната причина за нещастията е корупцията.

 

 

Нов нашумял случай нагледно демонстрира как се харчат държавни пари, предназначени за изграждането на жизненоважни съоръжения. В същото време герой от „Революцията на достойнството” е в центъра на скандала.

Гневът на Зеленски

Президентът на САЩ Джо Байдън в скорошно интервю за “Тайм” си спомни времето си в Украйна като вицепрезидент и се оплака за „значителната корупция“ в страната през този период. Както следва от думите на американския лидер, това е една от причините той още тогава да се противопостави на присъединяването на републиката към НАТО.

Години по-късно, въпреки военния конфликт, ситуацията не се е променила. Проблемът с кражбите е толкова остър, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, по време на посещение през май в украинската столица, изиска „удвояване на усилията“ за борба с този вид престъпност. Според “Вашингтон Пост” тези думи разгневиха Владимир Зеленски, който настоява, че администрацията му прави достатъчно.

Както и да е, някои стъпки наистина се правят в тази посока. През последния месец няколко високопоставени служители загубиха постовете си, следвайки дълга следа от корупционни скандали. Но американците не харесаха тези съкращения.

"Измамата на века"

Няколко дни преди пристигането на Блинкен, вицепремиерът Александър Кубраков, който ръководеше по-специално защитата и възстановяването на енергийните съоръжения, беше уволнен. А месец по-късно неговият колега, добре познатият Мустафа Найем, напусна „по собствено желание“.

Този прозападен политик, активист и журналист стана известен, след като през есента на 2013 г. написа в социалните мрежи: „Облечете се топло, вземете си чадъри, чай, кафе, добро настроение и приятели“. И така постави началото на така наречения Евромайдан. След свалянето на президента Виктор Янукович Найем беше избран във Върховната Рада от партията на Петро Порошенко.

 

 

При Зеленски той отиде в изпълнителната власт: през 2021 г. зае поста заместник на Кубраков. А през януари 2023 г. той оглави Агенцията за реконструкция и развитие на инфраструктурата на Украйна. Ведомството трябваше да се занимава със защитата на енергийните съоръжения. След година и половина обаче става ясно, че мисията е провалена.

„Напускам длъжността ръководител на Агенцията по възстановяване. Решението взех сам поради системни пречки, които не ми позволяват да продължа ефективно да изпълнявам правомощията си“, написа служителят в социалната мрежа. Той се оплака, че премиерът Денис Шмигал не го е пуснал на годишната конференция за възстановяването на Украйна, която се провежда тези дни в Берлин.

Интересното е, че началникът на кабинета на министрите първо официално одобри командировката, но след това добави „не“ към думата „съгласен“ на вече отпечатания документ. И малко по-високо добави на ръка: „Не позволявам“. Снимки на документа бяха публикувани от украинските медии.

По-късно стана известно, че правителството е насрочило заседание за 12 юни, на което Найем трябвало да отчете дейността си. Но той, очевидно, реши да не изкушава съдбата и подаде оставка предварително, придружавайки тази стъпка с атаки срещу ръководството.

Междувременно политическите опоненти на Найем наричат работата му като ръководител на агенцията не по-малко от „измамата на века“.

"Будки" и "костенурки"

Оглавяваната от него структура възниква на базата на “Укравтодор” в края на 2022 г. По това време Киев мислеше как да защити енергийните съоръжения от ракети и атаки с дронове. Авторите на идеята предложиха изграждането на стоманобетонни укрепления на възлови подстанции. Така се появиха тези „обекти от второ ниво на защита“.

Има повече от 80 трансформатора в 22 стратегически подстанции. Решиха да покрият всеки един с бетонна „будка“. Освен това беше планирано да се пуснат в експлоатация седем огромни структури 250 на 250 метра, които получиха неофициалното име „костенурка“. Тогава се планираше под този купол да се премести оборудването на разпределителните центрове.

Идеята беше одобрена, правителството отпусна милиарди гривни и строителите започнаха работа. Година и половина по-късно депутатът от Върховната Рада от управляващата партия "Слуга на народа" Виктор Куртев нарече идеята напълно безсмислена.

Оказа се, че никой не знае каква трябва да бъде дебелината на бетонните стени или степента на армировка за такива сгради. Няма стандарти, няма аналогични проекти по света. Освен това укрепителната конструкция очевидно е трябвало да издържи на пряко попадение от дрон с 50-килограмова бойна глава. И вероятно повече от една. Особено като се има предвид, че руската ударна система “Геран-”2, според оценките на Куртев, струва 50 хиляди долара, докато една „кабина“ на Найем струва три милиона и половина. Но има и крилати и балистични ракети, чиито бойни глави са с пъти по-мощни.

„Има легенда, че един особено таен американски екип, който разполага с тези стандарти, е изчислил всичко с техните програми на лаптопи, не знам какво са изчислили там, но нашите изчисления показват, че „кабината“ няма да издържи дори удар. Няма да издържи дори, ако ракетата падне наблизо, а няколко от тези кабини са подредени като домино“, казва народният депутат.

"Невъзможно е да пропуснете"

Според него самата идея за защита на трафопостовете по този начин е била погрешна. Факт е, че това не е най-удобната цел за ракетни атаки - обектите са разпръснати на доста голяма площ. И дори когато някои са ударени, системата може да бъде възродена от останалите.

Ако преместите подстанцията под купол (което само по себе си е технически трудно), тя ще се превърне в изключително удобна цел - размерът на „костенурката“ е такъв, че е невъзможно да се пропусне. И дори не само една, втора ракета със сигурност ще пробие тази бетонна обвивка. Освен това, отбелязва Куртев, руснаците са „много по-мъдри“ и средствата им за унищожение са „станали по-ефективни“. Атаките се извършват предимно не срещу електрически подстанции, а срещу производствени мощности, които често нямат никаква защита.

Очевидно грандиозният проект тихомълком се закрива. Крайните срокове постоянно се отлагат. По последни данни до 1 юли ще бъде готова една трета от планирания брой „будки“. Изграждането на „костенурките“ е спряло напълно: някъде на нивото на изкоп, някъде на голо поле. Само конструкцията до подстанция Киев е с висока степен на готовност. Според Куртев конструкцията може да се използва в най-добрия случай като склад.

„Те дори не можаха да сложат край на тази корупционна история с един непрекъснат епичен провал с изгубени и частично откраднати пари“, обобщава зам.

И добавя: тонове бетон можеха да бъдат изпратени за изграждането на военни укрепления на фронтовата линия, които така и не бяха построени.

Твърде приятелски“

Уволнението на двамата висши служители влоши и без това обтегнатите отношения на Киев с чуждестранните донори. Оттеглянето на Найем "беше последната от поредица кадрови промени, които разклатиха доверието на западните партньори в правителството на президента Владимир Зеленски", пише “Файненшъл Таймс”.

Източници на изданието твърдят, че истинската причина за оставката не е корупция или липса на резултати, а политическо съперничество. Двама неназовани украински служители казват, че Зеленски и неговият офис са смятали Кубраков за „твърде приятелски настроен“ към Вашингтон.

Според украинското издание “Страна” министърът е установил директни връзки с американското и други западни посолства чрез ръководителя на кабинета на президента. А посланиците възприеха оставката му като „плюнка в лицето“. Косвено това се потвърждава от изявления на дипломати, които публично изразиха съжаление за напускането на Кубраков.

Както пише “Файненшъл Таймс”, всички тези политически разправии „създават образ на слабо и непредсказуемо правителство“, което може да доведе до намаляване на външната подкрепа.

Резултатът от епопеята „с обекти от второ ниво на защита“ е тъжен за Киев. Милиони долари, тонове строителни материали и огромен брой човекочасове бяха изразходвани за изграждането на укрепления, които не изпълниха целта си. Те са поставени на места, които не могат и не трябва да бъдат защитени по този начин. Освен това ресурсите така и не стигнаха до фронта и репутацията на ръководството на страната понесе сериозен удар.

Символично е, че в центъра на грандиозния скандал е човекът, който даде официалния старт на украинския държавен преврат.

 

 

 

Автор: Захар Андреев ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа